Histamine in je dieet

Als je gevoelig bent voor histamine, wees dan extra voorzichtig met wat je eet. Sommige etenswaren bevatten namelijk veel histamine. Daarnaast kun je via voeding stoffen binnenkrijgen die de afgifte van histamine in het lichaam bevorderen (histaminevrijmakers) of het endogene DAO-enzym blokkeren.

Helpt een dieet met weinig histamine?

Als je lichaam gevoelig is voor histamine, dan schrap je etenswaren met een hoog histaminegehalte het best van je menu. Histamine uit etenswaren volledig vermijden, is zo goed als onmogelijk als je een evenwichtig eetpatroon wilt volgen. Etenswaren zonder histamine zijn namelijk heel zeldzaam. Over het algemeen bevatten verse, onbewerkte etenswaren weinig histamine. In voeding uit blik of andere industrieel bewerkte producten zit daarentegen heel veel histamine.

Histamine voorgoed opgeven?

Bij een tijdelijk enzymtekort is een paar weken etenswaren met een hoog histaminegehalte vermijden wellicht een goede oplossing. Hoe lang je histaminearme dieet duurt, hangt af van verschillende factoren. Daarom moet je dit altijd met je arts bespreken.

Waarom hebben sommige levensmiddelen hoge histaminegehaltes en anderen niet?

Om het histaminegehalte te meten zijn verschillende analysemethoden beschikbaar. De referentiemethode is hogedruk vloeistof chromatografie (HPLC). De ELISA-test kan ook worden gebruikt, maar die is duurder en duurt langer. Bovendien zijn de gemeten waarden zeer variabel. Deze variatie is te wijten aan verschillende factoren die het histaminegehalte beïnvloeden.

  • Het histidinegehalte van een voedingsmiddel: histidine is een aminozuur en wordt in histamine omgezet door histidine decarboxylase, een bacterieel enzym.
  • Bepaalde omstandigheden leiden tot een toename van de bacteriële activiteit, waardoor meer histidine in histamine kan worden omgezet. Bijvoorbeeld fermentatie of, in het geval van vis en vlees, slechte hygiënische omstandigheden of gebrek aan versheid die leiden tot een toename van bacteriën.

Hoe komt het dat het rijpen of het fermenteren het histaminegehalte verhoogt?

Enerzijds zijn sommige vruchten en groenten van nature rijk aan histamine (bv. spinazie en aubergines), anderzijds ontstaat histamine ook door de decarboxylering van histidine. Hoe meer bacteriën er zijn, hoe meer decarboxylase-enzym er is en hoe meer reactie er zal plaatsvinden. Dit is ook het geval bij fermentatie. Het histaminegehalte zal dan hoger zijn door de bacteriële invloed. We weten inderdaad dat het histaminegehalte in sommige rijpe vruchten hoger is dan in verse vruchten. De reden hiervoor is niet altijd duidelijk, maar er is onderzoek gedaan naar tomaten. Onderzoekers vonden histidine decarboxylase mRNA in rijpe tomaten, maar niet in verse tomaten (noch in tomatenbladeren). Dit zou het hogere histaminegehalte in de rijpe vruchten kunnen verklaren, aangezien histidine door dit enzym kan worden omgezet in histamine.

Welke voeding vermijd je het best?

Histamine intolerantie

Etenswaren met histamine?

Symptomen

Hoe herken je een histamine intolerantie?

Diagnose & test

Histamine-intolerantie diagnosticeren: moeilijk, maar niet onmogelijk