Histamine, ‘intolerantie voor alles wat lekker is’
Vermoeidheid, hoofdpijn, maagproblemen, uitslag, netelroos, hartkloppingen en duizeligheid, en vaak allemaal samen: het duurt meestal lang voor de oorzaak achter deze onverklaarbare symptomen duidelijk wordt. Allergietesten en andere onderzoeken leveren geen resultaat op. Maar dacht je al eens aan een histamine intolerantie? De meeste mensen hoorden er nog nooit van, dus het wordt vaak vergeten, maar de klachten kunnen er zeker op wijzen. Gelukkig kan je met een eliminatiedieet en het juiste voedingssupplement je klachten snel minderen.
Lees hieronder verder en vind een antwoord op:
- Histamine in het lichaam: wat is het precies?
- Zit histamine ook in voeding?
- Waarom zijn sommige mensen intolerant voor histamine?
- Wat extra info over DAO en de impact van een enzymtekort
- Met welke symptomen gaat een histamine intolerantie gepaard?
- Ben ik allergisch voor histamine?
- Allergie of intolerantie, hoe herken je het verschil?
- Wat is rode wijn allergie?
- Wie is vooral vatbaar voor een intolerantie aan histamine?
- Histamine intolerantie en zwangerschap, wat moet ik onthouden?
- Kunnen kinderen gevoelig zijn voor histamine?
- Is er een verband tussen histamine en sport?
- Beperk je klachten met een dieet op maat
- Dieetvoeding of medicatie voor meer levenskwaliteit
Histamine in het lichaam: wat is het precies?
De meeste mensen kennen histamine alleen als het stofje dat allergische reacties veroorzaakt, waardoor het vaak een slechte naam krijgt. Onterecht eigenlijk, want zonder histamine zou je lichaam even goed draaien als een fiets zonder wielen. Het is namelijk een bioactieve stof die niet alleen aanwezig in dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen, maar ook door je lichaam zelf aangemaakt wordt en betrokken is bij heel wat lichaamsprocessen:
- Histamine heeft een regulerende functie en draagt o.a. bij aan de goede werking van je ademhaling, bloedcirculatie, wondgenezing, aanspanning van de spieren, vetvertering, en regulering van lichaamstemperatuur en dag- en nachtritme.
- Het helpt je lichaam bij aanmaak van maagzuur.
- Het functioneert als neurotransmitter en draagt prikkels in de hersenen over naar ons lichaam, waardoor de stof een grote invloed heeft op hoe we ons voelen.
- Het speelt een actieve rol in ons afweersysteem. De mestcellen in ons lichaam bevatten histamine, wat helpt om indringers en ziekteverwekkers te bestrijden.
De conclusie? Histamine is een natuurlijke stof die cruciaal is en overal in je lichaam voorkomt. Maar heb je er te veel, dan kunnen er in sommige gevallen problemen optreden.
Zit histamine ook in voeding?
Histamine is in de eerste plaats een natuurlijke stof die door ons lichaam aangemaakt wordt, maar wist je dat je het ook in heel wat voeding kan vinden? De histamine die je in je lichaam hebt, komt daarbij eigenlijk op drie verschillende manieren in je lichaam terecht:
- Histamine is een natuurlijke stof die geproduceerd wordt door je lichaam en cruciaal is voor een goede werking. Het wordt gevormd uit aminozuren (de bouwstenen van de eiwitten in ons lichaam) en behoort in de biochemie dus tot biogene aminen.
- Voeding met een grote hoeveelheid (exogeen) histamine. Je vindt dit vooral in middelen die langer gerijpt, bedorven of gefermenteerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan rode wijn, rijp fruit, harde kazen en een stukje zalm dat niet meer zo vers is.
- De histaminevrijmakers: deze voedingsmiddelen bevatten zelf slechts een kleine hoeveelheid (exogeen) histamine, maar ze kunnen je lichaam er wel toe aanzetten om extra histamine vrij te maken en af te geven in je darmen.
De hoeveelheid histamine in je lichaam wordt normaal onder controle gehouden door enzymen die het teveel aan histamine neutraliseren. Soms kan het echter gebeuren dat je lichaam moeite heeft met de afbraak van grote hoeveelheden histamine, dan spreekt men van een histamine intolerantie. Jammer, want veel van de ‘lekkerste’ producten zijn net de producten op de voedingslijst die mensen met histamine intolerantie best links laten liggen:
- Bier en rode wijn
- Kaas, en dan vooral oude kazen zoals schimmelkaas en Parmezaanse kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer histamine het voedingswaar bevat
- Rauwe ham en droge worstsoorten zoals salami
- Spinazie, zuurkool, pompoen, aubergine, olijven, rabarber, tomaten, en rode biet
- Aardbeien, citrusvruchten, bananen, druiven, frambozen, ananas, kiwi, mango, papaja, vijgen, avocado en gedroogd fruit
- Chocolade
- Peulvruchten, noten en zaden
- Eiwit
- Sojasaus
- Schaaldieren zoals krab, garnalen en mosselen
- Ingeblikte vis (haring, makreel, sardine of tonijn) en vis die niet zo vers meer is
- Varkensvlees, lamsvlees en wild
- Kruiden: kaneel, chili, tijm, paprikapoeder, gember, peper en curry
Waarom zijn sommige mensen intolerant voor histamine?
Er wordt vaak gedacht dat histamine schadelijk is, maar dat is eigenlijk niet zo. De stof is van nature in je lichaam aanwezig en je kan doorgaans de etenswaren die histamine bevatten of vrijmaken zonder problemen eten. Als alle schakeltjes in je lichaam draaien zoals moet, dan breekt het enzym diamine oxidase (DAO) de overtollige histamine in je lichaam immers af.
Soms is de hoeveelheid histamine in je lichaam echter zo groot dat er gewoon een tekort is aan het enzym DAO, waardoor je lichaam er niet in slaagt om alles tijdig af te breken en er tal van symptomen en klachten optreden. Daar zijn drie mogelijke redenen voor:
- Ben je allergisch voor huisstofmijt, pollen of bepaalde voeding? Dan ziet je lichaam je allergische prikkels als indringers en gaat het histamine vrijgeven om ze te bestrijden. Dit is waarom de symptomen van een histamine intolerantie zo gelijkaardig zijn aan die van bijvoorbeeld hooikoorts en andere neus allergieën en tevens waarom histamine vaak geassocieerd wordt met allergieën, terwijl het eigenlijk een stof is die je lichaam helpt bij de bestrijding van indringers.
- Het lichaam kan tijdelijk een teveel aan histamine bevatten door het eten van etenswaren met een hoog histaminegehalte, maar ook door verhoogde stress of intense fysieke inspanning.
- Het kan ook zijn dat je lichaam niet over voldoende DAO beschikt. Door een tekort aan DAO-enzymen kan het lichaam histamine in etenswaren niet meer afbreken, wat leidt tot een te hoge histamine spiegel en een waslijst aan vervelende klachten die verschilt van persoon tot persoon.
Iedereen kan last hebben van een teveel aan histamine en de bijhorende symptomen. Maar hoeveel histamine je lichaam precies kan verdragen? Dat hangt af van persoon tot persoon. Dit wordt ook wel het tolerantiegehalte of de drempelwaarde genoemd. Die is verschillend voor iedereen en dat is waarom sommige mensen meer of minder tolerant zijn voor histamine dan andere.
Wat extra info over DAO en de impact van een enzymtekort
Breekt het enzym DAO het histamine in je lichaam gewoon af, zoals normaal de bedoeling is, dan stijgt de histamine spiegel in je lichaam niet en is er geen probleem. Loopt er echter iets spaak, omdat je lichaam over geen of onvoldoende DAO beschikt, dan is het een heel ander verhaal. Het histamine in je lichaam wordt niet goed afgebroken, waardoor er een overschot ontstaat. De stof komt vrij in je bloed en wordt vervolgens over je hele lichaam verspreid. Er is sprake van een enzymtekort, al dan niet tijdelijk, en dat brengt klachten met zich mee.
Een enzymtekort kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Aangeboren deficiëntie.
- Een tekort aan Vitamine B6.
- Last van een ontstoken darm, onbalans in de lever of verstoorde darmflora. In sommige gevallen, zoals bij de ziekte van Crohn of coeliakie, is dit zelfs chronisch.
- Gebruik van bepaalde geneesmiddelen en alcohol (zelfs in kleine hoeveelheden) kunnen tijdelijk voorkomen dat het DAO-enzym zijn werk doet.
- Stress, lage weerstand, vermoeidheid.
- Overmatige mestcel productie, een zeldzame aandoening waarbij je lichaam te veel mestcellen aanmaakt, die gevuld zijn met histamine om allergenen te bestrijden. Een overmatige productie leidt tot een teveel histamine in je lichaam.
Het kan gaan om een tijdelijk of een permanent (chronisch) probleem. Belangrijk om oorzaak van DAO-deficiëntie te achterhalen, want zo kan je de juiste behandeling aanhalen.
Met welke symptomen gaat een histamine intolerantie gepaard?
Omdat de symptomen van een histamine intolerantie zo gelijkaardig zijn aan bepaalde allergieën of andere voedselintoleranties, zoals bijvoorbeeld het vrij bekende lactose intolerantie of de fructosemalabsorptie, wordt er vaak niet aan een histamine intolerantie gedacht. Maar volgende symptomen kunnen hier ook blijk van geven:
- Hoofdpijn en een gevoel van slapeloosheid.
- Maag- en darmklachten, zoals diarree, winderigheid, krampen, buikpijn.
- Een teveel aan histamine kan ook een impact hebben op je huid en resulteren in vochtophopingen, jeukende bultjes die plotseling opkomen en netelroos.
- Geïrriteerde, waterige en rode ogen.
- Ademhalingsproblemen en last aan de keel.
- Heel uitzonderlijk kunnen symptomen als een lage bloeddruk, duizeligheid en hartritmestoornis ook het gevolg zijn van een histamine intolerantie.
Ben ik allergisch voor histamine?
Laten we meteen met de deur in huis vallen: een histamine allergie bestaat niet. Hoewel de symptomen van een histamine intolerantie lijken op die van een allergie, schuilt achter beide kwaaltjes een andere oorzaak. Bij een allergie beschouwt het immuunsysteem bepaalde stoffen onterecht als lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich niet schadelijk hoeven te zijn. Enkele voorbeelden zijn stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen en voedselbestanddelen.
Het immuunsysteem maakt antilichamen aan tegen de ‘indringers’, en wanneer die allergenen je lichaam binnenkomen, luiden ze aan de alarmbel. Er wordt als gevolg te veel histamine geproduceerd en zo ontstaat een allergische reactie. Een allergie voor histamine bestaat dus niet, maar een allergie gaat wel gepaard met een verhoogde vrijstelling van histamine in je lichaam, wat ook zo is bij een histamine intolerantie. Dezelfde symptomen, dus. En meteen ook de reden waarom zowel allergiepatiënten als mensen met een intolerantie baat hebben bij antihistaminica, medicatie die de werking van histamine in je lichaam blokkeert.
Allergie of intolerantie, hoe herken je het verschil?
Omdat de klachten van een allergie en een histamine intolerantie zo nauw bij elkaar aansluiten, kan het wel interessant zijn om je te laten testen op allergieën. Zo ben je zeker dat je bijvoorbeeld niet allergisch bent aan hondenhaar, schaaldieren, schimmels of pollen in de lucht. Heeft je test een negatief resultaat? Dan bestaat de kans dat je kwaaltjes veroorzaakt worden door een DAO-deficiëntie en je intolerant bent voor histamine.
Ga zeker niet zelf dokter spelen en experimenteren, maar ga langs bij je huisarts. Die zal jou, vaak met hulp van een diëtist, helpen om de juiste diagnose te stellen. Daarbij kan je eventueel doorverwezen worden naar het ziekenhuis om een test te laten afnemen die nagaat of je te maken hebt met een histamine intolerantie.
Een overzicht van de mogelijke manieren van testen:
- Een histamine bloedtest, waarbij gekeken wordt hoeveel histamine in je bloed zit.
- Een stoelgangtest, waarbij gekeken wordt hoeveel histamine in je ontlasting zit.
- Een eliminatie/provocatietest, waarbij je tijdelijk voeding die histamine bevat uit je dieet weert. Na een viertal weken mag je de producten langzaam weer invoeren en kan je via een voedingsdagboek gaan kijken wanneer je klachten ontwikkelt.
Wat is rode wijn allergie?
Veel mensen drinken ’s avonds graag een glaasje rode wijn om te ontspannen, maar sommigen voelen zich de volgende ochtend beroerd. Dat ligt niet altijd aan het alcoholgehalte. Symptomen steken namelijk vaak enkel de kop op na het drinken van een glaasje rode wijn, maar niet wanneer je een gin-tonic drinkt. Dat komt omdat veel rode wijnen histamine bevatten. Hoe ouder de wijn, hoe meer histamine. Het histaminegehalte hangt bovendien sterk af van de wijnoogst, de variëteit en het land van herkomst.
Naast histamine kunnen ook andere ingrediënten, zoals sulfieten of tyramine, een intolerantie reactie oproepen. Rode wijn kan tot slot ook bepaalde proteïnen bevatten, die bij sommige mensen tot een allergische reactie leiden. Belangrijk: voel je je niet lekker nadat je een kleine hoeveelheid rode wijn gedronken hebt? Vraag je huisarts dan om een allergietest. Is die test negatief? Dan heb je mogelijks een histamine intolerantie.
Wie is vooral vatbaar voor een intolerantie aan histamine?
Vrouwen hebben veel vaker moeite met het afbreken van histamine dan mannen. De klachten verschijnen bij het ouder worden, vooral tijdens de menopauze. Sommige artsen zijn er dus van overtuigd dat er een verband bestaat tussen histamine en hormonen. Eén element dat die theorie ondersteunt, is het optreden van menstruatiekrampen als symptoom. Ook is het mogelijk dat je meer last hebt van je histamine intolerantie tijdens of vlak na je menstruatie.
Histamine intolerantie en zwangerschap
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten van een histamine intolerantie als sneeuw voor de zon tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is de productie van het lichaamseigen enzym DAO ongeveer 100 x hoger dan normaal omdat de placenta van de zwangere vrouw meer DAO aanmaakt. De placenta doet dit om de foetus te beschermen tegen overmatige opname van histamine. Dit leidt tot verhoogde DAO waarden in het lichaam van de zwangere vrouw en verklaart ook waarom in de meeste gevallen histamine intolerantie verdwijnt tijdens de zwangerschap. Na de geboorte daalt het DAO-gehalte weer en kan de intolerantie opnieuw optreden.
Kunnen kinderen gevoelig zijn voor histamine?
Als een baby jammert na het voeden, winderigheid vertoont of uitslag krijgt, denken veel ouders dat hun kindjes histamine intolerant zijn – vooral als ze er zelf ook mee kampen. In de meeste gevallen hebben de klachten van de baby echter een andere oorzaak die eenvoudig te achterhalen en te behandelen is. Op dit moment weten we niet precies hoeveel kinderen en jongeren gevoelig zijn voor histamine. Maar op basis van onderzoeken zijn medische experts ervan overtuigd dat histamine problemen vaak alleen mettertijd ontstaan.
Is er een verband tussen histamine en sport?
Ja. Uithoudingssporten en intense fysieke inspanningen jagen de aanmaak van histamine in het lichaam de hoogte in. Dat kan zelfs al na een korte inspanning van drie tot vijf minuten. Als er geen sprake is van een chronisch enzymtekort, daalt het histaminegehalte na een periode van rust weer naar zijn oorspronkelijk pijl. Dit is tevens de reden waarom sporten de klachten van netelroos kan verergeren, een klacht die ontwikkeld wordt wanneer je lichaam te veel histamine bevat en waarbij de behandeling gelijkaardig is aan die van intolerantie.
Beperk je klachten met een dieet op maat
Mensen met een histamine intolerantie doen er goed aan om een histamine arm dieet te volgen, waarbij je zo weinig mogelijk producten met histamine of histaminevrijzetters eet of drinkt. Enkele tips:
- Hoe rijper het product, hoe meer histamine het bevat. Je eet voorverpakte voeding dus best zo snel mogelijk na opening en bewaart je restjes best niet langer dan 24 uur.
- Zoek uit welke voeding er precies tot klachten leidt. Dit is een erg omslachtig proces, maar voor mensen met een histamine intolerantie is het een goed idee om samen met een diëtist is een lijst van producten te overlopen die wel of niet kunnen in je dieet. Oude kazen bevatten bijvoorbeeld meer histamine dan jonge kazen.
- Zorg voor veel variatie in je dieet. Het kan zeker geen kwaad om af en toe producten met histamine te eten als je een gevarieerd weekmenu hebt. Hier vind je alvast een overzicht van enkele histaminevrije recepten waar je van kan smullen.
Dieetvoeding of medicatie voor meer levenskwaliteit
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het eigenlijk helemaal geen goed idee om histamine volledig van je menu te schrappen. In voeding met histamine zitten namelijk tal van belangrijke vitamines en mineralen die noodzakelijk zijn voor je lichaam. Denk maar aan:
- IJzer: staat in voor de aanmaak van rode bloedcellen en vervoert zuurstof van je longen naar de weefsels. Een tekort leidt tot duizeligheid en zware vermoeidheid.
- Vitamine A: noodzakelijk voor je afweersysteem en erg goed voor je huid en ogen.
Om te vermijden dat je lichaam een tekort opbouwt aan essentiële voedingsstoffen, vul je je dieet dus best aan met enzympreparaten of antihistamine die de werking van histamine in je lichaam blokkeren. Dankzij deze medicatie wordt je dagelijks leven niet meer belemmert en kan je zorgeloos weer van je favoriete glaasje wijn of die pizza met vier kazen genieten. Een bezoekje aan de apotheker is voldoende om antihistamine, histamine tabletten en capsules of specifieke dieetvoeding voor medisch gebruik, zoals Daosin, te kopen.
Klachten van histamine intolerantie minderen? Daosin bevat diamine-oxidase en helpt bij de afbraak van histamine. Zo geniet je zorgeloos weer van je favoriete wijn of kazen!