Heb je regelmatig klachten zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en uitslag? Krijg je ze steeds wanneer je een bepaald voedingsmiddel inneemt? De klachten verdwijnen als je het product een tijdje niet eet, maar komen spontaan terug wanneer je dat wel doet. Dan heb je waarschijnlijk last van een voedselintolerantie.
In dit artikel lees je alles over voedselintoleranties en de bijhorende symptomen.
Wat is een voedselintolerantie?
Een voedselintolerantie wordt veelal veroorzaakt door een enzymdeficiëntie, wat betekent dat je lichaam bepaalde transporteiwitten of enzymen te weinig heeft. Hierdoor kan het bepaalde voedingsmiddelen niet voldoende verteren of opnemen en ontstaan er klachten.
Maar welke soorten intoleranties zijn er dan? Een heleboel! En wanneer je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt, is het enorm belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer je last krijgt van de verschillende symptomen. Is het wanneer je pasta met kaassaus eet? Of eerder wanneer je snackt op fruit en snoepgoed?
Wat is een voedselintolerantie?
De meeste voorkomende soorten intoleranties zijn:
- Histamine intolerantie: chocolade, kaas, wijn, noten, vis…
- Glutenintolerantie: brood, pasta, bier, ontbijtgranen, …
- Lactose intolerantie: melk, boter, dessert, ijs, kaas, …
- Fructose intolerantie: fruit, honing, frisdrank, snoepgoed, …
Wil je meer info over de verschillende soorten intoleranties, neem dan zeker een kijkje naar onze overkoepelende pagina over voedselintolerantie, waar we alle info samenbrachten en dieper ingaan op alles wat je moet weten over intoleranties.
Is een voedselintolerantie hetzelfde als een voedselallergie?
Neen, een voedselintolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie.
Miljoenen mensen in Europa voelen zich oncomfortabel na het eten van bepaalde voedingsproducten. De reden? Voedselintoleranties. Ze veroorzaken verschillende problemen: buikpijn, diarree, huiduitslag, jeuk en soms zelfs depressie. Een voedselintolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie, dus je maakt hier best een onderscheid in, zelfs al zijn de symptomen gelijkaardig. Bij een voedselallergie kan het minste contact namelijk al serieuze problemen veroorzaken, terwijl er bij een voedselintolerantie helemaal geen sprake is van een vechtend immuunsysteem. Het is en lang en geleidelijk proces waarbij je lichaam er niet in slaagt om een bepaalde substantie, zoals bijvoorbeeld lactose, voldoende af te breken. De hoeveelheid dat je van het product inneemt is daarom bij een voedselintolerantie vaak doorslaggevend.
Last van een voedselintolerantie: symptomen en diagnose?
Als je lichaam een bepaald voedingsmiddel niet goed verdraagt, dan kunnen allerlei klachten ontstaan wanneer je het product frequent inneemt. Dit kan erg vervelend zijn, maar wat zijn die symptomen nu precies? Of je nu last hebt van een histamine intolerantie, fructose intolerantie of lactose intolerantie, de symptomen en klachten zijn veelal gelijk. Hier vind je een volledig overzicht:
-
Een resem aan huidklachten, zoals bijvoorbeeld uitslag, roodheid of plotselinge jeukende bultjes na inname. Voedselintolerantie veroorzaakt in vele gevallen acne, dus dit kan een goede indicatie zijn.
-
Spijsverteringsproblemen: buikpijn, krampen, winderigheid, diarree of constipatie. En ook gewichtstoename kan een gevolg zijn van lactose intolerantie of tarwe-intolerantie bijvoorbeeld.
-
Koorts, duizeligheid, misselijkheid en overgeven.
-
Vermoeidheid, hoofdpijn en migraine. Voel je je vaker moe, dan is er een grote kans dat je last hebt van een intolerantie zoals bijvoorbeeld tarwe.
-
Zwakke pols, gewrichtspijn en spierpijn.
-
Somberheid en angstgevoelens.
-
Een bleke of blauwe huid.
-
Een loopneus of verstopte neus.
-
Tranende, geïrriteerde ogen en jeukende oren
-
Problemen met de geur- en smaakzintuigen, zoals bijvoorbeeld een metaalachtige smaak in de mond.
-
Slikproblemen en zwelling van de tong, keel en lippen.
-
Een hoge bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel of een verhoogd vetgehalte in het bloed.
-
Hyperactiviteit en ADHD bij kinderen. Een mooi voorbeeld is fructose intolerantie, waarbij kinderen hyperactiever reageren op suikers in fruit, snoepgoed en frisdrank dan kinderen die geen voedselintolerantie hebben.
-
Problemen aan de luchtwegen: piepende ademhaling, hese stem, hoesten, benauwd gevoel, pijn aan de borst. Je ziet het vooral bij voedselallergieën, maar het kan in mindere mate ook ontstaan bij een voedselintolerantie.
Heb je last van deze symptomen en vermoed je dat het om voedselintolerantie gaat? Ga dan zeker langs bij je arts of gespecialiseerde diëtist, die jouw vermoeden verder kan onderzoeken. Wees je er wel van bewust dat er geen concrete test met terugbetaling bestaat om voedselintolerantie vast te stellen. Veel websites in België claimen er eentje te hebben, maar het is enkel mogelijk om te testen op voedselallergie. Je arts kan ervoor kiezen om dergelijke testen (bloedonderzoek, huidpriktest, …) uit te voeren om allergieën uit te sluiten, maar ze zullen geen uitsluitsel bieden over intoleranties.
Hoe kan je dan zeker zijn dat je een intolerantie hebt? De uiteindelijke diagnose wordt gesteld aan de hand van een vraaggesprek en een uitsluitingsdieet met voedingsdagboek, waarbij je telkens noteert van welke symptomen je last hebt wanneer je bepaalde voedingsmiddelen inneemt, anderzijds. Samen met je arts of diëtist ga je dus na of je symptomen gerelateerd zijn aan bepaalde voedingsproducten. Zo kan je actie ondernemen om je symptomen te verlichten.
Beste behandelingen om je symptomen te verlichten
De symptomen van een voedselintolerantie zijn natuurlijk erg vervelend.
Het beste dat je kan doen om je klachten te minderen, is de voedingsstof uit je dieet te schrappen. Ben je lactose intolerant? Dan drink je bijvoorbeeld best geen melk. Hierbij laat je je best begeleiden door een diëtist, die jou kan helpen om goede alternatieven te vinden voor de producten die je best mijdt.
Daarnaast kan medicatie je klachten verminderen en je levenskwaliteit verbeteren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om voedingssupplementen te gebruiken. Dat is een goed idee, want je vult met behulp van het supplement je ontbrekende enzymen aan, waardoor je zonder problemen bepaalde producten weer kan eten. Vaak is dat zelfs beter, want de meeste voeding bevat belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft. Denk maar calcium in melkproducten, een mineraal dat goed is voor je botten, spieren en tanden. Dankzij een voedingssupplement als Lactosolv Extra Forte kan je bijvoorbeeld voldoende lactase innemen om melkproducten af te breken en zo ook de dagelijkse aangeraden hoeveelheid calcium binnenkrijgen. Een win-win!
Last van een histamine intolerantie? Daosin helpt je darmen histamine uit etenswaren af te breken. Zo eet en drink je zonder problemen weer vis, avocado, spinazie, rundsvlees, aubergine, zuurkool, kaas, bier en wijn. Meer informatie