Wanneer er luizen gesignaleerd zijn op school wil je vermijden dat je kind ook met luizen besmet wordt. Hoe voorkom je dat je kind hoofdluis krijgt? En hoe kan je in de toekomst luizen voorkomen? Zijn er dingen waar luizen niet van houden en daardoor wegblijven?

Welke volkswijsheden bestaan er?

Natuurlijke middelen om luizen te voorkomen zijn niet doeltreffend en voorkomen geen luizenbesmetting.
  • ‘Luizententjes’ of ‘luizencapes’ bestaan op de markt om over de jassen van de kinderen te trekken als een soort bescherming om te vermijden dat de jassen in contact komen met elkaar.
  • Er zijn ook middelen te verkrijgen die luizen zouden afstoten, zogenaamde ‘repellents’. Deze zijn vaak op basis van essentiële oliën zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. De doeltreffendheid van zulke producten is echter niet bewezen.
  • Ook luizen voorkomen met tea tree oil, een etherische olie die voornamelijk wordt gebruikt om huidproblemen te behandelen, wordt vaak als tip gegeven. Tea tree oil bevat echter heel veel geurstoffen en is dus voor mensen met een parfumallergie niet aan te raden. Bovendien is het niet wetenschappelijk aangetoond dat tea tree oil zou werken om luizen te behandelen.
  • Luizen zouden ten laatste niet houden van haarlak en gel. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig haarlak en gel in hun haar doen minder snel luizen op het haar zouden krijgen. Luizen voorkomen met haarlak is echter geen bewezen wondermiddel.

Conclusie

Van dergelijke tips tegen luizen is de werking en de effectiviteit niet wetenschappelijk bewezen. Er is dus absoluut geen garantie dat de luizen zouden wegblijven.

Er bestaan echter wel wetenschappelijk bewezen medische hulpmiddelen die een (her)besmetting kunnen voorkomen, zoals Silikom Protect.

10 tips om het risico op een luizenbesmetting te verminderen

Ter preventie van luizen kan je deze tips toepassen. Ze hebben vooral betrekking op hoe je luizen kan bestrijden in huis. Dat je luizen zal voorkomen met deze tips is geen garantie, maar door deze tips toe te passen verklein je in elk geval het risico op een (her)besmetting.

Tip 1

Controleren via de nat-kam-methode

Om (her)besmetting van luizen te voorkomen controleer je best iedereen in huis minstens één keer per week op luizen met de nat-kam-methode. Daarvoor kan je een luizenkam gebruiken, maar je kan dat ook doen met een gewone kam met fijne tanden.

De controle met de nat-kam-methode houd je het best gedurende minimum twee weken vol. Na een luizenbesmetting kan je via de nat-kam-methode ook hoofdluis herkennen en controleren of er nog luizen aanwezig zijn in het haar. Ook kan je op die manier voorkomen dat neten achterblijven in het haar. Leer hier meer over de verschillende stappen van de nat-kam-methode.

Tip 2

Mogelijke besmette voorwerpen wassen

Het is mogelijk dat luizen nog in mutsen, kappen en sjaals terug te vinden zijn. Was al deze voorwerpen het best op 60° om alle luizen te verwijderen. Ook lakens en beddengoed was je het best mee. Ook kan je om luizen te doden de knuffels wassen.

Wanneer je een vermoeden hebt van een luizenbesmetting is het echter niet nodig om alle voorwerpen preventief te wassen. Luizen kunnen immers slechts tussen de 24 en de 48 uur buiten het haar overleven. Vermijd echter wel overvolle kapstokken op school. Het is aangeraden om de jassen zo’n 15 cm uit elkaar te hangen.

Haarborstels die in direct contact geweest zijn met het haar, kan je wel preventief reinigen in warm water om de luizen zeker te doden.

Tip 3

Voorwerpen bijhouden in afgesloten plastic zak

Houd voorwerpen die niet op meer dan 60° in de machine mogen of kunnen worden gewassen minstens 2 dagen in een hermetisch afgesloten plastic zak. Vooral voor harige voorwerpen is dit belangrijk, andere spullen zonder haar zijn niet aangetast.

Tip 4

Kleine voorwerpen opbergen in diepvries

Berg kleine voorwerpen zoals borstels, kammen, knuffels,… op in de diepvries. Luizen sterven wanneer je de kleine voorwerpen verpakt in een plastic zak en dit gedurende minimum 8 uur in de diepvries laat zitten.

Tip 5

Interactie onderling

Leer kinderen om mutsen, sjaals, kleren en knuffels niet uit te wisselen. Dit is namelijk een heel belangrijke reden voor een luizenbesmetting. De opkomst van de selfie is bovendien ook een nieuwe reden voor een besmetting met luizen. Maak de kinderen er ook bewust van dat selfies maken tijdens een luizenplaag een minder goed idee is.

Tip 6

Luizenalarm melden

Verwittig de school en de vriendjes van je kind wanneer jouw kind met luizen besmet is. Een verwittigde ouder is er immers twee waard.

Tip 7

Lange haren vastbinden

Bind lange haren in een vlecht of een staart om naar school te gaan of wanneer kinderen bij elkaar gaan spelen. Losse haren maken immers het risico op een luizenbesmetting groter.

Tip 8

Zwemmen met luizen

Zwemmen met luizen is geen probleem. Ook een badmuts dragen is niet nodig. Het risico dat luizen tijdens het zwemmen worden overgedragen is eerder klein omdat de luizen zich vastklampen aan het haar wanneer ze in contact komen met water. Er is dus een klein risico dat een luizenbesmetting overgedragen wordt tijdens het zwemmen.

Tip 9

Niet panikeren

Overdrijf niet in de hoop om luizen te proberen voorkomen. Zo heeft het geen zin om preventief bijvoorbeeld antiluizenspray te gaan gebruiken of de haren veel meer te wassen. Daarnaast is het ook niet nodig om grondig te gaan stofzuigen of meubels te behandelen met pesticiden.

Houd ook je kinderen niet thuis van school. Luizen zijn immers geen reden om je kind niet naar school te laten gaan. Leer je kind ook dat het zich niet hoeft te schamen wanneer het luizen heeft. Ook de school mag een kind niet schorsen vanwege luizen. Het CLB kan wel samen met de ouders beslissen om het kind even thuis te houden om de luizen te behandelen. Controleer je kind liever regelmatig door via de nat-kam-methode eventuele luizen op te sporen.

Tip 10

Silikom Protect

SILIKOM PROTECT is een medisch hulpmiddel en heeft een klinisch bewezen werking die alle leden van de familie een bescherming tot 3,5 dagen biedt!

Bovendien is de Silikom Protect spray gemakkelijk aan te brengen op droog of handdoekdroog haar en moet de spray niet uitgespoeld worden. Binnen het gamma van Silikom vind je nog tal van andere producten om luizen te behandelen.

Meer weten?

Controleer eerst of er geen luizen of neten in het haar aanwezig zijn!

Als dat wel het geval is, kies dan voor behandelingsproducten uit het Silikom gamma om de luizen en neten te verwijderen.

Spray ter bescherming tegen luizen

Klinisch bewezen, niet-vettige spray die tot 3,5 dagen tegen luizen beschermt.

  • Silikom Protect is een preventief product en kan enkel gebruikt worden voor het voorkomen van luizen of om een herbesmetting te vermijden. Het kan niet gebruikt worden voor de behandeling van luizen!

  • Een onzichtbare bescherming op basis van 1% 1,2-octaandiol

  • Ruikt lekker, zonder insecticide