Selfies
Traditioneel waren luizen een probleem bij kinderen tussen 3 en 12 jaar.
Maar de laatste jaren komen er steeds meer luizenplagen voor op middelbare scholen.
En wat is de oorzaak van die luizen? De populariteit van smartphones en de vele selfies die tieners daarmee nemen. Omdat ze dan hun hoofden dicht bij elkaar houden, is het makkelijker voor de hoofdluis om zich van het ene hoofd naar het andere te verplaatsen.
Luizen kunnen niet springen of vliegen dus die beestjes hebben direct hoofdcontact nodig om zich te verspreiden. Vroeger waren luizen vooral dol op jonge kinderen, omdat die veel vaker de hoofden bij elkaar staken. Maar nu houden dus ook jongeren de hoofden massaal bij elkaar om selfies te maken.
Bij tieners worden luizen ook vaak laat vastgesteld. Op veel middelbare scholen is er immers geen luizencontrole meer en ook de ouders merken het niet snel op omdat ze de haren van hun tieners niet meer wassen. Het probleem is ook dat veel pubers niet durven zeggen dat ze luizen hebben.
Het is belangrijk om het taboe rond luizen te doorbreken. Het is echt geen schande: iedereen kan luizen krijgen. Je tiener kan zelfs gaan zwemmen met luizen. Luizen verspreiden zich immers niet tijdens het zwemmen omdat ze zich vastklampen aan het haar.
Met een doeltreffende anti-luizenbehandeling is je tiener trouwens zo weer luizenvrij.