Er zijn luizen gesignaleerd op de school van je kind. Elke ouder is gewaarschuwd. Het is aangeraden om bij een luizenalarm je kind te controleren op luizen, om zo de luizenplaag zo snel mogelijk te stoppen.
Maar hoe weet je nu of jouw kind luizen heeft? Luizen herkennen, hoe doe je dat? Waar moet je juist op letten? Daar gaan we hier dieper op in.
Hoe herken je luizen en neten?
Om luizen te herkennen bij je kind, hoef je niet op zoek te gaan naar vliegende beestjes. Luizen kunnen immers niet vliegen. Ze verspreiden zich via direct hoofdcontact en verplaatsen zich al lopend of kruipend met een snelheid van 6 tot 30 cm/min. Omdat een volwassen luis ongeveer 3 – 4 mm groot is, is het dus goed mogelijk dat je ze ziet bewegen op de hoofdhuid.
Soms kan het ook zijn dat je kind met luizen besmet is, maar dat je ze niet ziet zitten op de hoofdhuid. Het is dan ook zeker aan te raden om te controleren op warme, vochtige plaatsen, waar luizen zich graag nestelen.
Dat is bijvoorbeeld achter de oren, dicht op de hoofdhuid en in de nek.
Soms kan het ook zijn dat je kind met luizen besmet is, maar dat je ze niet ziet zitten op de hoofdhuid. Het is dan ook zeker aan te raden om te controleren op warme, vochtige plaatsen, waar luizen zich graag nestelen.
Dat is bijvoorbeeld achter de oren, dicht op de hoofdhuid en in de nek.
Is jeuk nodig om luizen te herkennen?
Krabt je kind regelmatig in het haar? Of heeft je zoon of dochter last van aanhoudende jeuk? Dit zouden alvast tekenen kunnen zijn van een mogelijke luizenbesmetting. Maar luizen kunnen ook aanwezig zijn zonder jeuk te veroorzaken. Ook kunnen neten niet jeuken. Je mag er dus niet van uitgaan dat er geen luizen aanwezig zijn omdat je kind geen jeuk in het haar heeft.
Naast luizen, zijn er natuurlijk ook nog de neten
Wanneer je je kind controleert op luizen zou het ook kunnen dat je witte puntjes in het haar ziet zitten. Dat kunnen ofwel schilfers zijn, ook wel roos genoemd, ofwel neten, de eitjes van de luis.
Het belangrijkste verschil tussen schilfers en neten is dat neten dichter tegen de hoofdhuid plakken en dat schilfers veel losser overal in het haar kunnen zitten. Bovendien kunnen schilfers ook op de schouders vallen en er blijven liggen.
Schilfers zijn eigenlijk niets meer dan dode huidcellen vermengd met talg die van de huid loskomen omdat de huid zich voortdurend vernieuwt.
Schilfers zal je bovendien vaker aantreffen bij jongens. Door hun hormoonproductie maken zij immers meer talg aan.
Schilfers komen overigens meer voor in de winter dan in de zomer omdat we ons dan meer in verwarmde ruimtes bevinden en ook vaker mutsen dragen.
-
Kan je de witte puntjes makkelijk loskammen en zitten ze overal verspreid in het haar? Dan gaat het wellicht om schilfers.
-
Plakken de witte puntjes echter dicht tegen de hoofdhuid en krijg je ze moeilijk losgekamd? Dan heb je waarschijnlijk met neten te maken.
Hoe kan je luizen herkennen bij andere gezinsleden?
Belangrijk om te weten is dat luizen niet alleen bij kinderen opduiken. Luizen voorkomen wanneer een lid van het gezin besmet is, is best een uitdaging. Luizen bij volwassenen zijn immers evengoed mogelijk.
Luizen herkennen bij jezelf is echter niet altijd even makkelijk. Vraag daarom aan iemand om jouw haar ook op luizen te controleren via de nat-kam-methode. Zo weet je of jij luizenvrij bent.
Preventief gaan behandelen met een product tegen luizen is niet aan te raden. Er zijn echter wel producten ter bescherming op de markt die je kan gebruiken om jezelf en de andere gezinsleden tegen een luizenbesmetting te beschermen, bijv. Silikom Protect.
Silikom
Een volledig, doeltreffend gamma om luizen mee te voorkomen, behandelen en actief na te behandelen. Met Silikom heb je alles in huis om definitief komaf te maken met luizen en neten, zonder dat luizen resistent zullen worden.