Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van functies in het lichaam, zoals, de stofwisseling en opname van energie uit voeding, de overdracht van neurotransmitters en de werking van spieren. Maar welke mensen zijn gebaat bij het slikken van een supplement met magnesium en op welk moment van de dag kunnen ze het best innemen? Lees het in dit artikel.
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat meer dan 300 enzymen in ons lichaam aanstuurt en zo een belangrijke rol speelt bij tal van processen in ons lichaam:
- draagt bij tot een normale werking van de spieren.
- speelt een rol in de normale werking van het zenuwstelsel.
- bevordert de werking van het metabolisme en de opname van energie uit voeding.
- helpt bij de instandhouding van tanden en botten.
- ondersteunt de normale psychologische functie.
- helpt tegen vermoeidheid, vooral in periodes van stress.
Magnesium wordt in het lichaam opgeslagen als magnesiumzout. In het lichaam van een volwassene zit zo’n 25 gram magnesium. Daarvan zit de helft in de beenderen, een kwart in de spieren en de rest in het zenuwstelsel en in andere organen. Van alle vitamines en mineralen is magnesium - na calcium - het meest voorkomende in het menselijk lichaam.
Magnesium en voeding
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt bij vrouwen rond de 300 mg en bij mannen rond de 350 mg. Omdat je lichaam het mineraal niet zelf aanmaakt, zorg je er dus best voor dat er in je dagelijkse voeding genoeg magnesium zit. Gelukkig zijn sommige voedingsmiddelen - zoals cacao en pure chocolade, avocado’s, bananen, noten, peulvruchten en volkoren granen - rijk aan magnesium. Gezond en gevarieerd eten volstaat dus om de onaangename symptomen van een magnesiumtekort te vermijden.
Voor wie is het een goed idee een supplement met magnesium te nemen?
Toch kunnen sommige personen wel degelijk gebaat zijn bij het innemen van een magnesiumsupplement. Mensen die het meest risico lopen op een tekort aan magnesium en best magnesiumsupplementen innemen zijn:
- Mensen die veel en intens aan sport doen.
- Personen die een vermoeiend leven met veel stress leiden en niet altijd de tijd hebben om gezond te eten.
- Vrouwen in de zwangerschap of vrouwen die borstvoeding geven.
- Pubers vanaf 12 jaar die aan het groeien zijn.
- Vrouwen in de menopauze die te maken hebben met hormonale schommelingen en minder oestrogeen produceren.
- Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking.
- Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Mensen die last hebben van slapeloosheid. Zij kunnen magnesium slikken voor het slapen gaan. Een van de bijwerkingen van magnesium is immers dat het ontspannend en slaapbevorderend werkt.
Wanneer neem ik het best magnesium in voor een goed resultaat?
Volgens voedingsexperts is het vooral belangrijk om magnesium altijd op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier in te nemen. Op welk moment van de dag dat dan precies is, maakt niet zoveel uit.
Heb je last van stress en vermoeidheid? Dan neem je magnesium best ‘s ochtends. Voor anderen kan het dan weer beter zijn een magnesiumsupplement als Magnesium EG Opti in te nemen voor het slapen gaan omwille van de ontspannende werking die magnesium heeft op de spieren en het zenuwstelsel.
Je vult dan niet alleen je magnesiumreserve aan, maar slaapt er meteen ook beter van. En er is nog een reden om magnesium te slikken voor het slapen gaan. Ons lichaam verwerkt het mineraal vooral wanneer we slapen. Het is dus ’s nachts dat ons lichaam het mineraal gebruikt voor tal van herstelprocessen.
Hoeveel magnesium mag je dagelijks innemen?
Hoewel een gezond en evenwichtig dieet - volgens de Hoge Gezondheidsraad ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen tussen 300 en 350 mg1 - de beste manier is om ervoor te zorgen dat je genoeg magnesium opneemt, kan het soms een goed idee zijn je dagelijks dieet aan te vullen met een magnesiumsupplement zoals Magnesium EG Opti.
Dat bevat een dosis die ruimschoots onder de veilige bovengrens voor magnesiuminname blijft. Zo loop je geen risico op een teveel aan magnesium en krijg je ook geen klachten met diarree. Als je zeker wil weten of een magnesiumsupplement voor jou een goed idee is, vraag je best het advies van je arts of apotheker.
Bron: 1 Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285