• 23/10/2020

Heb jij wel eens te kampen met spierkrampen? Meestal hoef je je daar weinig zorgen over te maken. Net als bij spierpijn heeft iedereen er na het sporten of een andere fysieke inspanning wel eens last van.

Maar soms kunnen de spierkrampen aanhouden of blijven terugkomen. Zoals bij mensen die krampen krijgen in de benen tijdens het slapen. Hoe dat kan komen, wat je eraan kan doen en waarom magnesium helpt tegen spierkrampen, lees je in dit artikel. 

< id="" class="grid-section-subtitle f4 f3-lg fw4 lh-title mb3 text-left tal ">Dit artikel biedt antwoord op volgende vragen:

Wat zijn spierkrampen?

Je krijgt spierkrampen als de vezels in je spieren zich ineens en schijnbaar onwillekeurig samentrekken. Meestal gaat het om de spieren in je kuiten, maar je kan ook spierkrampen krijgen in je voet- of dijspieren. De oorzaak van spierkrampen moet je doorgaans zoeken bij overbelasting of oververmoeidheid.

Hoe ontstaan spierkrampen?

Meestal steken spierkrampen plotseling de kop op en zijn ze het gevolg van een langdurige of intensieve fysieke inspanning, zoals na het sporten. Bij de verbranding van suikers in de spieren hoopt zich melkzuur op en dat kan spierkrampen of spierpijn veroorzaken. Zolang de spieren goed doorbloed blijven wordt dit melkzuur snel genoeg afgevoerd en is er geen probleem.

Maar wanneer spieren overbelast raken, hoopt het melkzuur zich op en kan ons lichaam het niet snel genoeg afvoeren, waardoor spierkrampen en spierpijn kunnen ontstaan. Vaak wijst dit op een tekort aan magnesium, het mineraal is immers verantwoordelijk voor de ontzuring van spiercellen.

Wat zijn spierkrampen?

Wat zijn de oorzaken van spierkrampen?

Behalve door overbelasting kunnen spierkrampen ook ontstaan door:

  • Een verstoorde vochtbalans. Dat vocht heb je nodig om melkzuur af te voeren. Genoeg water drinken is dus de boodschap als je met spierkrampen te maken krijgt.
  • Een magnesiumtekort. Dat kan je oplossen door genoeg voeding met magnesium op het menu te zetten zoals noten, peulvruchten, volkoren granen, avocado’s en pure chocolade. Ook magnesiumtabletten kunnen helpen.
  • Een verkeerde lichaamshouding. Als je lange tijd in dezelfde houding zit of staat kan dat op een bepaald moment leiden tot krampen.
  • Te intensief sporten of te snel te veel sporten. Sporten is gezond, maar je doet het best onder begeleiding. Zeker als je er na lange tijd opnieuw mee begint. Ook een goede opwarming en cooling-down inbouwen kan wonderen doen. Die kunnen de cruciale wisselwerking tussen calcium en magnesium verstoren, tot een magnesiumtekort of een tekort aan calcium leiden1.
  • Een lage bloedsuikerspiegel. Je spieren hebben immers suikers nodig om hun werk te kunnen doen. Als je suikerspiegel laag is, kan dit dan ook spierkrampen veroorzaken. Dit kan je makkelijk oplossen door wat pure chocolade of een stuk fruit te eten.
  • Koude temperaturen. Wanneer je te lang in de koude zit of slaapt, vertraagt de zenuwgeleiding, spannen je spieren zich op en kunnen er spierkrampen ontstaan. Daarom ook zijn een warm bad of een hete douche een goede behandeling tegen spierkrampen of spierpijn.
Genoeg water drinken is dus de boodschap als je met spierkrampen te maken krijgt.

Helpt magnesium tegen spierkrampen?

Onze lichaamscellen - waaronder ook de spiercellen - bevatten calcium en reageren op elektrische impulsen door ionen met calcium vrij te geven in het vloeibare gedeelte van de cellen, waardoor de cellen worden aangezet om samen te trekken.

De magnesiumionen in het vloeibare gedeelte van de cel produceren op hun beurt dan weer elektrische ladingen die het calcium terug in de celstructuur dwingen, waardoor de cellen zich terug ontspannen.

Calcium en magnesium zorgen er samen dus voor dat je spieren normaal kunnen werken.

Koffie, frisdrank en andere zoetigheden zoals taart kunnen leiden tot een magnesiumtekort.

Wat als je geplaagd wordt door een tekort aan magnesium?

Gezond, gevarieerd en evenwichtig eten en genoeg magnesiumrijke voeding op het menu zetten, is de beste manier om ervoor te zorgen dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium - 300 mg voor vrouwen en 350 mg voor mannen – opneemt2.

Natuurlijk is dat niet altijd en voor iedereen mogelijk. Vind je niet altijd de tijd om gezond te eten? Dat kan ervoor zorgen dat je magnesiumreserve uitgeput geraakt en je te maken krijgt met spierkrampen. En er bestaat ook een verband tussen vermoeidheid - bvb bij stressperiodes - en een magnesiumtekort.

In zulke gevallen kan het een goed idee zijn om je dagelijks dieet aan te vullen met een magnesiumsupplement als Magnesium EG Opti. Dat bevat een dosis die onder de bovengrens voor magnesiuminname blijft.

Zo loop je geen risico op een teveel aan magnesium en krijg je ook geen klachten met diarree2. Als je zeker wil weten of een magnesiumsupplement voor jou een goed idee is, vraag je best het advies van je arts of apotheker.

Wat zijn de oorzaken van spierkrampen?

Bron:
1 https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14651
2 Hoge Gezondheidsraad - Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285

Ontdek ook nog:

05.09.2024
Voel je je altijd moe, doe dan de online magnesiumtest

Voel je je vaak moe en kom je soms zelfs je dag nauwelijks door? Vermoeidheid kan een teken zijn van een magnesiumtekort. Daar hebben véél m…

Lees verder

12.08.2024
Deze klachten wijzen erop dat je misschien een magnesiumtekort hebt.

In onze dagelijkse ratrace vergeten we vaak één element om vitaal en energiek te blijven. 7 op de 10 Belgen heeft een magnesiumtekort zonder…

Lees verder

12.08.2024
Met deze tips sta je écht beter uitgerust op

Niets zo fijn als ‘s ochtends lekker uitgerust op te staan. Heb je vaak het gevoel dat je niet uitgeslapen bent, waardoor je je door de dag …

Lees verder

12.08.2024
Wat doet een magnesiumtekort met je?

In je zoektocht naar een gezondere levensstijl kan je niet om magnesium heen. Te weinig magnesium beïnvloedt je welzijn. Een onevenwicht maa…

Lees verder

12.08.2024
Testte jij al hoe het gesteld is met je magnesiumpeil?

Vermoeid? Prikkelbaar? Stressy periodes? Last van spiercontracties? Om te weten of een magnesiumtekort de boosdoener is, bestaat er een hand…

Lees verder

15.05.2024
Kan magnesium helpen bij stress? Jawel!

Last van een magnesiumtekort? Benieuwd hoe magnesium kan helpen bij periodes van stress? En wat je kan doen om alles in balans te houden? On…

Lees verder

15.05.2024
Kan je van magnesium bijwerkingen krijgen?

Magnesium is een essentieel mineraal voor tal van functies in je lichaam. Maar zijn er ook bijwerkingen? Kent het een keerzijde? Hier lees j…

Lees verder

15.05.2024
Kan magnesium helpen tegen vermoeidheid? Het verdict!

Wist je dat magnesium kan helpen tegen klachten van vermoeidheid, stress en weinig energie? We vertellen je alles over dit “energie-mineraal…

Lees verder

28.10.2020
Wanneer is het beste moment om een magnesiumsupplement in te nemen?

Welke mensen zijn gebaat bij het slikken van een supplement met magnesium en op welk moment van de dag kunnen ze het best innemen? Lees het …

Lees verder

23.10.2020
Last van spierkrampen? Wat kan je eraan doen?

Heb je last van spierkrampen? Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? Ontdek hier meer!

Lees verder

21.10.2020
Is een teveel aan magnesium schadelijk?

Wist je dat je niet alleen te weinig maar ook teveel magnesium kan binnenkrijgen? Lees er hier alles over.

Lees verder