Het gebruik van slaappillen (op lange termijn) op voorschrift wordt soms afgeraden vanwege de kans op bijwerkingen en soms zelfs het verslavende effect en de mogelijke bijwerkingen ervan1. Maar welke alternatieven zijn er voor wie een betere slaapkwaliteit wil? Natuurlijke slaapmiddelen kunnen een oplossing zijn. Deze zijn immers niet verslavend en hebben ze weinig tot geen bijwerkingen.
Dit artikel geeft een antwoord op volgende vragen:
Natuurlijke oplossing ideaal in combinatie met rust en ontspanning
Tot in 40% van de gevallen liggen stress, gejaagdheid en angst aan de basis van slaapproblemen. We leven in een jachtige maatschappij vol verplichtingen. De stress van de dag nemen we ook mee naar ons bed. Hoe vaak ben je nog druk in de weer vlak voor je gaat slapen? Een rustmoment inlassen vlak voor je gaat slapen zonder al te veel prikkels, zal je nachtrust ongetwijfeld ten goede komen.
Voor een goede slaaphygiëne is het ook van belang dat je zeker je smartphone weglegt en je computer uitzet minstens een uur voor je gaat slapen. Het blauwe licht verhindert immers de natuurlijke aanmaak van melatonine. Je lichaam blijft daardoor denken dat het alert moet blijven. Daarnaast zorgt alles wat we zien op social media te veel voor prikkels waardoor we onvoldoende mentale rust hebben net voor het slapengaan.
Drink ook na de middag niet te veel cafeïne meer en probeer er een vast slaapritme op na te houden: ongeveer op hetzelfde uur gaan slapen en opstaan is cruciaal.
Natuurlijke slaapverwekkers: een overzicht
Naast rust en ontspanning kan een natuurlijk middel ook ervoor zorgen dat je een rustige nacht tegemoet gaat. Er bestaan immers verschillende natuurlijke bronnen die bekendstaan om hun rustgevend effect en hun effect op een goede nachtrust. Ontdek ze in wat volgt.
Kamille
Aan kamille wordt ook een rustgevende en kalmerendewerking toegeschreven, al is daar niet veel onderzoek naar gedaan. In elk geval kan een kopje kamillethee drinken voor het slapengaan geen kwaad als onderdeel van je slaapritueel. Het bevat immers geen theïne en cafeïne.
Melatonine
Deze stof wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Ze geeft een signaal aan je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. De aanmaak ervan begint dan ook ’s avonds wanneer het donker wordt, piekt ’s nachts en daalt weer naar de ochtend toe. Melatonine kan ook in kunstmatige vorm worden ingenomen. Een middel met enkel melatonine zal het grootste effect hebben op mensen van wie het bioritme verstoord is door bijvoorbeeld een jetlag of nachtelijke shiften.
Lavendel
Eeuwenlang al wordt lavendel gebruikt vanwege de rustgevende werking.
Uit verschillende studies is ook gebleken dat lavendel daadwerkelijk bijdraagt aan een goede nachtrust.
Uit de bloemen kan via stoomdestillatie een essentiële olie worden verkregen waardoor de werking nog krachtiger is. Deze vorm is redelijk nieuw in België, maar bestaat al jaren in de andere Europese landen.
Passiebloem
Van nature groeit de passiebloem in warmere delen van Noord- en Zuid-Amerika. Ze wordt dan ook door de inheemse bevolking gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. In de westerse wereld werden de effecten van Passiflora incarnata uitvoerig wetenschappelijk bestudeerd. Vooral het droogextract van de passiebloem heeft een klinisch bewezen werking en draagt bij tot een goede en gezonde nachtrust.
Bovenstaande ingrediënten zijn als natuurlijke middelen verkrijgbaar bij de apotheek en vormen een veilige oplossing voor een betere nachtrust. Meestal helpen natuurlijke slaapmiddelen vanwege hun kalmerende werking slechts bij het inslapen of enkel om door te slapen. Sinds kort zijn er ook middelen beschikbaar die zowel het inslapen als het doorslapen stimuleren.
1. https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/medicatie/slaap-en-kalmeringsmiddelen