Je hebt het gevoel altijd moe wakker te worden. Het duurt een hele tijd voor je echt wakker bent en dat lukt eigenlijk niet zonder een paar koppen sterke koffie. Ook doorheen de dag heb je het gevoel altijd moe en futloos te zijn. Herkenbaar? Je lichaam geeft je eigenlijk een signaal dat het nood heeft aan rust en herstel. Dat kan onder invloed van psychische gebeurtenissen zijn, maar ook lichamelijk kan er veel te verwerken zijn.
Je altijd moe en slaperig voelen kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het echt nodig om meer rust in te bouwen en aandacht te besteden aan een gezonde slaaphygiëne.
Chronische vermoeidheid en een verminderde slaapkwaliteit kunnen echter slopend zijn en een serieuze impact op je levenskwaliteit hebben. Daarom doe je er goed aan om in dat geval eens langs te gaan bij je huisarts. Op basis van jouw verhaal zal die kunnen oordelen wat voor jou een mogelijke oplossing kan zijn.
Dit artikel biedt een antwoord op:
Altijd moe? Wat zijn de symptomen?
Bij vermoeidheid ontbreekt het je aan de energie om je dagtaken te volbrengen en heb je vaak ook geen fut meer om de dingen te doen waar je energie van krijgt. Ook andere symptomen kunnen de kop opsteken:
- je kan er bleker uitzien dan normaal
- je verliest snel je concentratie
- je kan last hebben van hoofdpijn of van duizeligheid
- als je altijd moe bent, kan je ook prikkelbaar en slechtgezind zijn
Wat zijn mogelijke oorzaken?
Afhankelijk van de vermoeidheidssymptomen, kunnen er verschillende oorzaken aan de basis liggen. Op basis van de symptomen, jouw klachten en jouw persoonlijk verhaal zal een arts bepalen of het nodig is om een test te doen om bepaalde oorzaken uit te sluiten.
Mogelijke oorzaken van vermoeidheid zijn:
- een slechte slaaphygiëne of slaapproblemen zoals slaapapneu, nachtmerries, slaapwandelen
- psychische klachten zoals overwerkt zijn, een burn-out of een depressie
- ongezonde eetgewoontes waardoor je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of een onderliggende voedselintolerantie of -allergie
- een tekort aan ijzer of magnesium => Doe hier de test
- een onderliggend medisch probleem zoals een infectie, schildklieraandoeningen of diabetes
- het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Sinds 2015 spreekt men eigenlijk van systemische inspanningstolerantieziekte (SEID). De diagnose hiervan is niet eenvoudig te stellen omdat de oorzaak ervan moeilijk te achterhalen is. Vooral lichamelijke activiteit blijkt een positief effect te hebben op de klachten van SEID.
5 tips voor een fris en opgeladen gevoel
Heel wat oorzaken van vermoeidheid zijn terug te brengen op stresserende en moeilijke periodes in het leven. Wanneer je lichaam gedurende een lange tijd mentaal en fysiek op de proef wordt gesteld, is het niet ongewoon dat je moet recupereren en je erg moe voelt.
Door wat aanpassingen aan je levensstijl door te voeren en daar bewust mee om te gaan, kom je al een eind ver. Mocht je al veel geprobeerd hebben en nog steeds het gevoel hebben altijd moe te zijn, aarzel dan niet om langs te gaan bij jouw huisarts en jouw klachten te bespreken. Die zal op basis van wat je vertelt naar de oorzaak van je vermoeidheid op zoek gaan.
Volgende tips kunnen alvast helpen bij vermoeidheid en een verminderde slaapkwaliteit:
1. Houd er een gezonde levensstijl op na
Het kan niet genoeg benadrukt worden: een gezonde levensstijl is cruciaal om je fit en monter te voelen. Gezond eten en voldoende water drinken geeft je energie om de dag door te komen. Ook voldoende lichaamsbeweging doorheen de dag, zal een positieve invloed op je nachtrust en fitheid hebben.
2. Bouw voldoende rust in
We leven in een jachtige maatschappij met hopen to do’s op ons bord. Een lichaam dat mentaal veel te verwerken krijgt, heeft op gezette tijdstippen nood aan rust. Mentale vermoeidheid mag niet worden onderschat. Doe dus regelmatig dingen die je echt ontspannen. Ga doorheen de werkdag ook zeker even naar buiten om een frisse neus te halen. Bouw voldoende tijd voor jezelf en eventuele hobby’s in.
3. Versterk je immuniteit
Je kan je moe voelen omdat je lichaam veel energie moet steken in het vechten tegen een indringer van buitenaf zoals een virus of een bacterie. Het is mogelijk dat je lichaam vecht zonder dat je veel symptomen ondervindt. Omdat er veel energie kruipt in het afweren van die ziekteverwekker, voel je je moe.
Aandacht schenken aan het versterken van je immuunsysteem is dan ook geen overbodige luxe. Neem bijvoorbeeld in de wintermaanden zeker een vitamine D-supplement in. Zo vermijd je een tekort. Ook probiotica innemen is een grote hulp voor je immuunsysteem.
4. Neem je slaaphygiëne onder de loep
Het belang van een goede slaaphygiëne mag niet onderschat worden. Slaaphygiëne is het geheel van gewoontes dat ervoor zorgt dat je de optimale situatie voor een goede nachtrust creëert. Zo is het belangrijk om op vaste tijdstippen te gaan slapen en op te staan en blauw licht voor het slapengaan te vermijden. Ook je lichaam in een slaaptoestand brengen door een vast ritueel voor het slapengaan is bevorderlijk voor een goede nachtrust
5. Ondersteun een gezonde nachtrust
Wie last heeft van vermoeidheid en een verminderde slaapkwaliteit kan op zoek gaan naar een natuurlijk middel. Rust en ontspanning zijn belangrijk voor het slapengaan en een goede nachtrust, de hele nacht lang, zorgt voor een verhoogde slaapkwaliteit. Kies voor middelen die veilig zijn in gebruik en weinig risico's op bijwerkingen hebben.