• 11/05/2023

De eitjes van luizen: ze blijven graag plakken

 

Luizen herkennen in het haar van je kind is vaak niet zo moeilijk: omdat ze 3 – 4 mm groot kunnen worden, zijn ze goed zichtbaar met het blote oog. Het zijn echter de eitjes van de luizen, de zogenaamde neten, die veel moeilijker zichtbaar zijn en daardoor na een luizenbehandeling vaak achterblijven in het haar.

 

Van ei tot luis: een snelle cyclus

Het antwoord op de vraag ‘wat zijn luizen’ is meestal gekend. Dat ze eitjes leggen en dat die eitjes het meest hardnekkige van een luizenplaag zijn, is vaak minder bekend. Toch leggen volwassen luizen maar liefst tot tien eitjes per dag. Het duurt ongeveer een week vooraleer de jonge luis uit de neet komt gekropen. Die jonge neet noemt men een nimf. Het duurt dan nog eens 10 dagen tot wanneer de jonge luizen uitgegroeid zijn tot volwassen luizen die zich op hun beurt weer kunnen voortplanten.

Wanneer je rekening houdt met die levenscyclus van een luis, is het bijvoorbeeld mogelijk dat je na een drietal weken plots weer luizen in het haar van je kind ziet. Daarom hoeft je kind nog niet opnieuw besmet te zijn, maar het kan zijn dat het achtergebleven eitjes van luizen zijn die dan uitgegroeid zijn tot volwassen luizen. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je tijdens een luizenbehandeling zeker bent dat er ook geen neten meer in het haar achterblijven.

Hoe kan je luizen en neten herkennen in het haar van je kind?

Vooraleer de eitjes van de luizen zich in het haar van je kind kunnen ontwikkelen tot volwassen luizen, moeten ze wel eerst in het haar geraken. Hoe gebeurt dat?

Luizen hebben niets te maken met een slechte hygiëne. De oorzaak van een luizenbesmetting is meestal te wijten aan direct hoofdcontact tussen spelende kinderen.

 

 

 

Kinderen die hun hoofden dicht bij elkaar houden terwijl ze spelen of samen aan een bank zitten zijn een ideale gelegenheid voor luizen om van het ene naar het andere hoofd te kruipen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken kunnen luizen niet springen of vliegen.

Wanneer er dus luizenalarm op school is en je wil luizen voorkomen in het haar van je kind, doe je er goed aan om het haar van je kind dagelijks te controleren op luizen. Wacht bij luizen bijvoorbeeld niet op de typische symptomen zoals jeuk. Het is namelijk zo dat jeuk een allergische reactie is op de beten van luizen. Wanneer er geen allergische reactie plaatsvindt, kan je kind ook luizen hebben zonder jeuk.

 

Helaas is gewoon kijken in het haar onvoldoende om zeker te zijn dat je kind niet besmet is met luizen. Luizen kan je gemakkelijk met het blote oog zien door hun grootte, maar een neet heeft slechts de grootte van een speldenkop en is wit tot doorzichtig, waardoor je er makkelijk over kan kijken.

Wist je trouwens dat je ongeveer kan zien wanneer de luizenbesmetting heeft plaatsgevonden? Hoe dichter de neten namelijk bij de hoofdhuid liggen, hoe recenter de besmetting heeft plaatsgevonden. Luizen leggen hun eitjes immers heel dicht tegen de hoofdhuid. Wanneer je de neten wat verder van de hoofdhuid aantreft, dateert de besmetting al van een aantal weken geleden.

 

Witte puntjes in het haar die zich wat verder van de hoofdhuid bevinden en die overigens niet aan het haar kleven, kunnen eerder op schilfers wijzen dan op neten. Schilfers zijn op zich ongevaarlijk, alleen erg vervelend. Verwar dus schilfers zeker niet met neten.  

Controleer dus best het haar van je kind grondig op luizen en neten via de nat-kam-methode. Via deze methode kam je het natte haar van je kind van achter bij de nek naar boven, tot bij het voorhoofd. Schuif nadien telkens met elke kambeweging dichterbij het andere oor tot je helemaal achter het andere oor bent. Je doet dit het best met een luizenkam. Na elke keer dat je door het haar van je kind kamt, veeg je de luizenkam af aan wit keukenpapier. Zo kan je goed zien of er eitjes en luizen uit het haar komen.

Luizen bij volwassenen komen overigens ook voor. Het is echter niet zo gemakkelijk om luizen te herkennen bij jezelf. Daarom vraag je het best aan iemand in jouw buurt om ook jouw haar via de nat-kam-methode te kammen wanneer er luizen in het gezin gesignaleerd zijn.

 

Hoe geraak je definitief van de eitjes van de luizen af?

Heb je via de nat-kam-methode eitjes en luizen in het haar van je kind gevonden? Dan wordt het nodig om het haar van je kind doeltreffend te behandelen. Veel mensen zweren bij natuurlijke producten zoals kokosolie of lavendelolie om luizen te behandelen. Ook luizen bestrijden met azijn wordt vaak geprobeerd. Deze methodes zijn echter onvoldoende om definitief van de luizen en zeker van de neten af te geraken.

Om van de luizen en de hardnekkige neten af te geraken is een doeltreffend behandelproduct nodig. Het best kies je voor een product zonder pesticiden. Pesticiden zijn niet veilig en bovendien worden de luizen daartegen resistent. Veilige en doeltreffende producten vind je in het gamma van Silikom.

Silikom heeft een ruim assortiment aan behandelproducten die luizen en neten bestrijden. Neem zeker eens een kijkje in het gamma van Silikom en ontdek hoe je definitief komaf kunt maken met luizen en neten.

 

Ontdek ook nog:

15.04.2024
Luizen behandelen Luizen bestrijden in huis: 10 effectieve tips!

Kom hier in 10 effectieve tips te weten hoe je luizen kan bestrijden in huis.

Lees verder

11.03.2024
Luizen behandelen Hoofdluis behandelen: beddengoed wassen?

In de strijd tegen luizen willen ouders vaak alles doen om van die vervelende beestjes af te geraken. Is het nodig om, terwijl je hoofdluis …

Lees verder

04.03.2024
Luizen herkennen Luizen herkennen bij jezelf: hoe doe je dat?

Als een van je gezinsleden met luizen besmet is, is het belangrijk om ook jouw haar op luizen te controleren. Lees hier hoe je luizen kan he…

Lees verder