Haarproblemen…

Haarproblemen…

Haarproblemen… In een ideale wereld zou je ze het liefst vermijden. Ze kunnen immers een grote impact hebben op je zelfbeeld en hoe goed je je in je vel voelt. Niet zo verwonderlijk dus dat je overal een selectie aan wondermiddeltjes vindt. Van honderden shampoos en conditioners tot haarmaskers en haarbehandelingen… er lijkt precies een oplossing voor ieder mogelijk probleem te zijn.

Maar welke soorten haarproblemen zijn er nu juist? Hoe verloopt je haargroei normaal? Wat gebeurt er als dat proces verstoord raakt? En… misschien wel het allerbelangrijkste: wat kan je nu écht doen tegen klachten zoals haaruitval en verdunning? Op deze pagina leggen we alles haarfijn uit!

Welke soorten haarproblemen zijn er?

Verschillende soorten haarproblemen kunnen een stokje steken voor die volle, prachtige, gezonde haardos waar je zo van droomt:

Verschillende problemen
  • haarproblemen icon

    Droog en beschadigd haar

  • haarproblemen icon

    Haaruitval

  • haarproblemen icon

    Roos

  • haarproblemen icon

    Gespleten haar

  • haarproblemen icon

    Vet haar

  • haarproblemen icon

    Pluizig haar

  • haarproblemen icon

    Dunner wordend haar 

  • haarproblemen icon

    Kaal worden

Maar het ene haarprobleem is het andere niet ...

Vooral haaruitval of dunner wordend haar blijken een erg grote impact te hebben op iemands zelfbeeld. Voor gespleten, vettig, droog en beschadigd haar kennen de meeste mensen wel oplossingen die de impact beperken. Bij dunner wordend haar of haaruitval ligt dat misschien anders… de vraag hoe je weer meer haar krijgt, duikt dan al snel de kop op.

 

Haarproblemen kunnen ook gelinkt zijn aan ziektes, zoals alopecia areata, waarbij spontaan kale plekken ontstaan op plekken waar je normaal haar hebt. Vermoed je dat je misschien alopecia areata hebt? Dan ga je best langs bij een dermatoloog. En ook bij aanhoudende haarproblemen kan een bezoekje aan een arts of dermatoloog een goed idee zijn.

Wat is haar precies

Wat is haar precies

Wat wij normaal “haar” noemen bestaat uit twee delen:

  • de “haarschacht”: dit bestaat voor 95% uit keratine, een hard eiwit die niet alleen voor de sterkte en robuustheid in je haar zorgt, maar je haar ook extra flexibiliteit geeft

  • de “haarfollikel” (ook wel het “haarzakje” genoemd): dit haalt de nodige voedingsstoffen uit je hoofdhuid voor de haargroei

Hoe verloopt je haargroei normaal?

De groei van je haar volgt een simpele cyclus1:

1. Anagene fase (groeifase): Tijdens de anagene fase vermenigvuldigen de haarcellen in je haarzakjes zich heel snel, waardoor je haar regelmatig groeit. Deze anagene fase duurt gemiddeld 3 jaar, maar kan ook tot 7 jaar duren. Hoelang deze fase duurt, bepaalt ook meteen wat jouw maximale haarlengte is. De duur van de anagene fase varieert volgens geslacht, leeftijd, zone van je hoofdhuid, algehele gezondheid en seizoen.

2. Catagene fase (rustfase): de cellen van je haarzakje sterven af en je haar stopt als gevolg met groeien. Het haar wordt losgekoppeld van je hoofdhuid. Dit proces duurt ongeveer 3 weken.

3. Telogene fase (rustfase): Het verzwakte haar rust uit en maakt plaats voor een nieuw haar die eronder kan beginnen groeien in dezelfde haarfollikel. Dit proces duurt zo’n 3 maanden.

4. Exogene fase (haaruitval fase): je haar valt uit. Na de exogene fase keert de haarfollikel terug naar de anagene fase, waar het haar opnieuw begint met groeien.

Niet alle haren bevinden zich op hetzelfde moment in dezelfde fase. Ieder haar bevindt zich dus in een ander deel van je haarcyclus, waardoor je niet al je haar tegelijk kwijt raakt!

Wat als dat proces verstoord wordt?

Wat als dat proces verstoord wordt?

Over het algemeen beschikt ieder van ons over 100.000 tot 150.000 haren, die zo’n 1 à 1,5 cm per maand groeien.Daarvan verliezen we er iedere dag zo’n 50 à 1003, die normaal opnieuw terugkomen.

Wanneer je haarcyclus verstoord raakt, bijvoorbeeld door veranderingen in je hormonen of andere externe factoren zoals een vitaminetekort of medische ingrepen, kan dat tot haarverlies leiden. Er gaan dan meer haarfollikels dan normaal over van de anagene fase naar de telogene fase, wat uiteindelijk tot meer haaruitval leidt.

Verlies je meer dan 100 haren per dag? Of komen de haren die je verliest niet meer terug? Dan kan je spreken van haaruitval, dunner wordend haar of kaalheid als nieuwe haargroei helemaal uitblijft. Dit is vaak erfelijk bepaald, dus je kan dit proces niet altijd tegengaan.

Hoe kan je haarverlies herkennen?

Merk je niet dat je haar verliest? Dan is er waarschijnlijk niet echt een probleem. Maar het kan wel goed zijn om te weten welke signalen eventueel kunnen duiden op haaruitval of dunner wordend haar:

  • Je vindt meer haren in je haarborstel
  • Je voelt dat je staart wat dunner is dan normaal
  • Je ziet de lijnen langs je kruin terugkeren  
  • Je voelt kale plekken op je hoofdhuid
  • Je wordt wakker met een boel haren op je hoofdkussen

Ook hormonale veranderingen zoals de menopauze, bevalling en het starten of stoppen met de anticonceptiepil kunnen hand in hand gaan met haarproblemen, dus het is geen slecht idee om op dergelijke momenten iets alerter te zijn voor bovenstaande situaties en signalen.

oorzaken-van-haaruitval

Oorzaken van haaruitval

Last van klachten zoals uitval of verdunning? Dergelijke haarproblemen vinden vaak plaats door veranderingen in hormonen, vooral bij vrouwen (denk maar aan de overgang, na de bevalling, een miskraam, abortus, …), maar ze kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • ouderdom

  • seizoensveranderingen

  • momenten van stress

  • een vitaminetekort (bv. ijzer of zink)

  • je haar bewerken (vlechten, een strakke staart, ontkleuring, permanenten, …)

  • een ongezonde levensstijl

  • medische ingrepen (chemotherapie, lange verdoving)

  • bepaalde ziektes (anorexia, diabetes, schildklierziekten, …)

zijn-er-verschillen-tussen-mannen-en-vrouwen

Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen?

Wil je haarproblemen behandelen? Dan is het belangrijk om te achterhalen wat de achterliggende oorzaken van je klachten zijn - en die kunnen bij mannen en vrouwen verschillen. Bij vrouwen zien we vaak dat haarproblemen veroorzaakt worden door hormonen, terwijl dat bij mannen veel minder snel een impact heeft. En ook het type haaruitval is anders5

  • Bij mannen begint haarverlies meestal aan het voorhoofd en schuift de haargrens naar achter

  • Bij vrouwen is er eerder sprake van ‘verdunning’ en wordt het haar dunner over de hele lijn

Wanneer ga je best naar de dokter?

Niet alle haarproblemen hoeven meteen een bezoekje aan de dokter met zich mee te brengen. Voelt je haar misschien wat doffer in de winter? Of heb je last van gespleten haarpunten? Dat kan je waarschijnlijk vrij gemakkelijk zelf oplossen zonder medisch advies op maat in te winnen.

Maar voor aanhoudende klachten van haaruitval of dunner wordend haar kan het zeker de moeite waard zijn om even langs te gaan bij je dokter of apotheker. Ze kunnen je eventueel helpen achterhalen wat de achterliggende oorzaken van je klachten zijn en advies geven over de beste oplossing.

Zeker bij vermoeden van haarziektes, zoals alopecia areata, raden we je aan om een advies in te winnen bij een dermatoloog, aangezien daar sprake is van nood aan een medische behandeling op maat.

Oplossingen en tips voor haarproblemen

Benieuwd wat je kan doen om haarproblemen zoals haarverlies en verdunning te verminderen of behandelen? Een goede haarverzorging en evenwichtig dieet kunnen een grote impact hebben. Een multivitamine supplement kan ook extra ondersteuning bieden. In onze pagina over tips tegen haaruitval ontdek je de 7 stappen die je snel kan ondernemen om klachten te verminderen.

Bronnen
1, 2. https://healthmatch.io/blog/50-of-women-experience-hair-loss-during-their-lifetime-so-why-arent-we
3. https://www.etos.nl/advies/haarproblemen/haaruitval/
4, 5. https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/haaruitval