• 25/06/2019

Kan een vitamine D-tekort gevaarlijk zijn?

 

We weten allemaal dat een gezonde levensstijl belangrijk is, onder meer om voldoende vitamines uit gezonde voeding te halen. Die vitamines zijn voor uiteenlopende processen in ons lichaam belangrijk. Van gelijk welke vitamine valt een tekort sowieso te vermijden. Dit artikel gaat dieper in op de vraag of specifiek een vitamine D-tekort gevaarlijk kan zijn.

Vitamine D valt immers wat buiten het rijtje van de vitamines. Ons lichaam haalt vitamines uit voeding en maakt ze niet zelf aan. In het geval van vitamine D is dat echter anders. Ons lichaam kan vitamine D wel zelf aanmaken en dat onder invloed van de zon.

In de wintermaanden zijn de zonnestralen echter niet krachtig genoeg en schijnt de zon bovendien onvoldoende uren. Daarom kampen maar liefst 9 op de 10 Belgen met een vitamine D-tekort tijdens de wintermaanden*. Wanneer het vitamine D-tekort blijft aanhouden, kan een vitamine D-tekort gevaarlijk worden.

 

Wanneer wordt een vitamine D-tekort gevaarlijk?

Het risico op een vitamine D-tekort blijkt dus groot. Vooral tijdens de wintermaanden, maar er zijn ook heel wat mensen die het hele jaar door te maken hebben met een vitamine D-tekort. Men spreekt van een vitamine D-tekort wanneer de waarden onder de 50 nmol/l liggen. Wanneer je niet medisch geschoold bent, zeggen deze waarden niet zoveel. Daarom is het belangrijk om je vitamine D-waarden ook eens te laten checken tijdens een jaarlijkse bloedcontrole en die met je arts te bespreken.

Het belang van een bloedcontrole mag bij vitamine D niet onderschat worden, omdat je niet onmiddellijk signalen zal krijgen dat je vitamine D-waarden te laag zijn. Op dit moment onderzoekt men of een vitamine D tekort symptomen aan de ogen, hoofdpijn en vermoeidheid met zich mee brengt. Dit is allemaal niet bewezen.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort dan wel? Op korte termijn zal je een vitamine D tekort niet voelen. Vitamine D speelt een belangrijke rol in onze botten en spieren. Door onder meer vitamine D wordt calcium sneller opgenomen in onze botten. Bovendien ondersteunt het de goede werking van je immuunsysteem. Je hebt er dus alle baat bij om voldoende vitamine D te hebben.

 

Wie heeft er meer risico op een vitamine D tekort?

Iedereen heeft vooral tijdens de wintermaanden een risico op een vitamine D-tekort. We komen immers allemaal minder buiten. Maar ook het hele jaar door kan je een vitamine D-tekort blijven hebben, vooral als je niet dagelijks tussen 11u en 15u een half uurtje buiten bent.

Toch zijn er een aantal risicogroepen die gevoeliger zijn voor een vitamine D-tekort en voor wie het dus van belang is om hun vitamine D-waarden extra goed in het oog te houden. Welke risicogroepen zijn er? We zetten ze even op een rijtje:

  • Senioren: omdat hun huid dunner is en dat bemoeilijkt de natuurlijke aanmaak van vitamine D via de zon.
  • Mensen met een donkere huidskleur: wanneer je huid meer pigment heeft, maak je moeilijker vitamine D aan. Bij een donkere huid is er langer blootstelling aan de zon nodig.
  • Vrouwen na de menopauze: hun botmassa daalt omdat de oestrogeenproductie in de eierstokken wegvalt. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het reguleren van de botopbouw. Omdat die weg valt, wordt de kans op osteoporose groter.
  • Baby’s en opgroeiende kinderen: door de snelle groei van het beendergestel hebben zij vitamine D-ondersteuning nodig. Extra vitamine D toedienen aan baby’s wordt dan ook erg aangeraden.
  • Zwangere vrouwen: omdat vitamine D zo belangrijk is voor de botontwikkeling van het ongeboren kind.
  • Vegetariërs of veganisten: je kan via voeding een klein deel vitamine D binnen krijgen. Dat zit voornamelijk in vette vis en orgaanvlees. Dat is voor vegetariërs en veganisten moeilijk, dus ook hun risico op een vitamine D-tekort is groter.
     

Hoe kan je een vitamine D-tekort oplossen?

Voor een vitamine D-tekort is de oplossing heel eenvoudig: je kunt een vitamine D-tekort aanvullen door extra vitamine D in te nemen. Een vitamine D-supplement is beschikbaar in capsules, pilletjes, ampullen of tabletten die je op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis moet innemen. Idealiter kies je voor een supplement met vitamine D3, omdat dit de meest krachtige vorm van vitamine D is.

Hoe lang duurt het herstel van een vitamine D-tekort? Daar is moeilijk een eenduidig antwoord op te geven. Zo kan je bijvoorbeeld door een dag in volle zon te lopen voldoende vitamine D aanmaken voor die ene dag, maar daarmee is je tekort nog niet aangevuld. Om een tekort aan te vullen, is toch zeker een drietal maanden nodig. Maar daarna moet je je vitamine D-waarden ook op peil blijven houden. Dus het is eigenlijk iets wat je nooit uit het oog mag verliezen.

Ben je op zoek naar een goed vitamine D-supplement? Kies dan voor FULTIUM. Dit supplement voldoet immers aan alle voorwaarden voor een kwalitatief vitamine D-supplement: het bevat vitamine D3 en is op oliebasis.

*Bron: Vitamine D deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk – Isabel Van Daele; UGent (2011)

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder