Heb je je al eens afgevraagd waarom sommige mensen nooit een blaasontsteking hebben, terwijl andere er chronisch last van blijken te hebben?
Dat is niet zo gek, want er zijn bepaalde factoren die het risico op een ontsteking verhogen. Maar wie loopt er nu een hoger risico?
En kan je iets doen om de oorzaak (en dus ook de klachten) van een blaasontsteking te vermijden?


 

 

Dat wekt misschien de indruk dat er maar één alomvattende oorzaak is, maar eigenlijk zijn er allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat het risico op een blaasontsteking vergroot, zoals je geslacht, hoe vaak je seks hebt, of je het al eerder had, of je je intieme zone met zeep wast en welke medicatie je neemt. Het is dus belangrijk om bij klachten na te gaan wat voor jou de achterliggende reden kan zijn.

Vrouwen hebben vaker last van een blaasontsteking dan mannen omdat hun plasbuis korter is en dichter bij de anus ligt

Mannen vs. vrouwen: wie heeft er vaker last van?

De symptomen van een blaasontsteking zijn bij mannen en vrouwen vrijwel dezelfde, maar vrouwen hebben er wel vaker last van: ongeveer de helft van de vrouwen ervaart minstens één keer in haar leven een urineweginfectie en jaarlijks heeft meer dan één op de tien vrouwen er last van.2
Ze lopen een hoger risico doordat ze anatomisch anders gebouwd zijn dan mannen:

  • De plasbuis ligt dichter bij de anus

  • De plasbuis is korter dan bij mannen

Hierdoor kunnen de bacteriën eenvoudiger in de blaas terechtkomen. Dat betekent uiteraard niet dat mannen het niet kunnen krijgen, maar het risico is wel kleiner. Zo krijgt slechts 1 op de 100 mannen ooit te maken met een blaasontsteking.2 Indien je als man een urineweginfectie krijgt, is het aangeraden om je arts te raadplegen.

Welke andere oorzaken zorgen voor een hoger risico?3

Heb je een actief seksleven?

Seksleven

Heb je een actief seksleven?

Ga dan zeker na de seks meteen naar het toilet, want tijdens het vrijen kunnen er bacteriën in de plasbuis terechtkomen, die je er best snel terug uit plast.

Was je je intieme zone regelmatig met zeep?

Zeep

Was je je intieme zone regelmatig met zeep?

Dit kan de zuurtegraad of pH verstoren in je vagina, waardoor het een infectie minder goed kan afweren. De bacteriën kunnen zich gemakkelijker naar de blaas verplaatsen en daar een infectie veroorzaken.

Verschillende oorzaken kunnen de kans op een blaasontsteking verhogen, zoals je geslacht, zwanger zijn, een actief seksleven, een lage weerstand, de menopauze of het koud hebben

Hormonale wijzigingen

Ben je zwanger of in de menopauze?

Dan kunnen hormonale veranderingen tijdens deze periodes een extra risicofactor vormen.
De bacterieflora in de vagina verandert waardoor de natuurlijke afweer tegen bacteriën vermindert.

Daarnaast neemt het gehalte van het oestrogeenhormoon af bij vrouwen rond de menopauze. Hierdoor kunnen de wanden van de urinewegen dunner en droger worden. De zuurtegraad van het beschermende slijmvlies in de urinewegen neemt eveneens af, waardoor het een infectie minder goed kan afweren. 

Is je weerstand laag?

Weerstand

Is je weerstand laag?

Ook wanneer je weerstand lager is, bijvoorbeeld door bepaalde medicijnen die je neemt, loop je een hoger risico op een urineweginfectie. 

Toilethouding

Toilethygiëne

Je toilethygiëne is belangrijk

Een verkeerde toilethouding kan een oorzaak zijn van terugkerende urineweginfecties. Zo kan het zijn dat je tijdens het plassen de bekkenbodemspieren niet goed ontspant. Hierdoor kan de blaas niet volledig geledigd worden en blijft er een hoeveelheid urine in de blaas achter. Dit kan een voedingsbodem zijn voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Daarnaast is het belangrijk dat je je correct afveegt na het toiletbezoek. Steeds van voor naar achter en niet van achter naar voor!

Had je recent een blaasontsteking?

Recent een blaasontsteking

Had je recent een blaasontsteking?

Dan loop je 45% kans om het in hetzelfde jaar opnieuw één te krijgen.4 Dat kan allerlei verschillende redenen hebben, zoals hierboven besproken. 

Urilys-Forte helpt bij de behandeling
van blaasontstekingen


Urilys-Forte bevat een hoge concentratie D-mannose, waardoor de E.coli bacteriën zich niet kunnen vasthechten aan de blaaswand en tijdens het plassen uit de blaas verwijderd worden.

Urilys-Forte is daardoor aangewezen voor de behandeling en preventie van blaasontstekingen en helpt bij de verlichting van symptomen zoals een branderig gevoel, plasdrang en pijn in de onderbuik.

Blijven je klachten echter aanhouden? Neem dan zeker contact op met je huisarts.

Naast Urilys-Forte kan je enkele andere acties ondernemen die helpen bij de behandeling:

  • Drink voldoende water: wanneer je iedere dag minstens 2 liter water drinkt, worden de bacteriën in je blaas regelmatig uit je urinewegen weggespoeld.
  • Leeg je blaas volledig als je naar het toilet gaat.
  • Neem voldoende rust en eet gezond en gevarieerd om je weerstand te versterken.
Urilys Forte is geschikt voor de behandeling van blaasontstekingen en helpt bij de vermindering van symptomen zoals dysurie, plasdrang en pijn in de bekken

Laat een blaasontsteking je dag niet verpesten. Ontdek Urilys-Forte

Urilys-Forte helpt bij de behandeling van blaasontstekingen. Dankzij het klinisch bewezen werkingsmechanisme van D-mannose, waarbij de darmbacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, helpt het bij de vermindering van symptomen zoals:

  • Brandend of pijnlijk gevoel bij het plassen
  • Continue plasdrang
  • Pijn in de onderbuik

Je kan Urilys-Forte zonder voorschrift verkrijgen bij de apotheek. Het is beschikbaar in de vorm van een handige bruistablet met aangename bessensmaak.

1. Non-surgical management of recurrent urinary tract infections in women. Beramin et al. Transl Androl Urol (2017).
2. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/urineweginfecties
3. https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/ik-heb-blaasontsteking-vrouw#
4.  Bruyndonckx et al. (2019). Time trend of prevalence and susceptibility to nitrofurantoin ofurinary MDR Escherichia coli from outpatients. J Antibmicrob Chemother; 74; 3264-3267