Tijdens de overgangsjaren dalen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Zowel op fysisch als op psychisch vlak kan je als vrouw daardoor ongemakken ondervinden. Oestrogenen liggen immers aan de basis van heel wat processen in ons lichaam.
De meeste vrouwen kennen het fenomeen van warmteopwellingen of ‘vapeurs’, maar dat je tijdens de overgang last kan hebben van een droge huid, futloos haar en haaruitval is minder bekend. Hoe dat komt, kom je in wat volgt te weten.
Tijdens de overgang last hebben van een droge huid en futloos haar: hoe komt dat?
Van een droge huid en dunner wordend haar hebben niet alleen vrouwen in de overgang last. Het zijn immers zaken die in het algemeen gepaard gaan met ouder worden. Tijdens het verouderingsproces vermindert immers de elasticiteit en de soepelheid van de huid en ontstaan er sneller rimpels.
Maar ook specifiek de daling van het oestrogeengehalte bij vrouwen in de menopauze heeft een invloed op de toestand van de huid en het haar. Zo verloopt de celdeling trager, waardoor de huid zich niet zo snel meer vernieuwt. Daardoor wordt de huid dunner. Daarnaast is er minder doorbloeding in de huid en wordt er ook minder collageen geproduceerd, waardoor de huid aan elasticiteit verliest. Ook de talgklieren kunnen sneller verstoppen, wat plotse acne tijdens de overgang kan verklaren.
Een veranderende hormoonhuishouding heeft vaak een invloed op het haar en kan haarverlies in de hand werken. Dat verklaart de typische haaruitval tijdens bijvoorbeeld de zwangerschap, de menstruatie, maar ook tijdens de menopauze. Al is dunner wordend haar ook een typisch verschijnsel van ouder worden.
Omdat de aanmaak van vrouwelijke hormonen mindert, krijgen mannelijke hormonen sneller vrij spel. Zij vormen een verklaring voor enerzijds haaruitval tijdens de menopauze en erna, maar ook voor de toename van fijne beharing op de wangen.
Wat kan je doen aan een droge huid en uitdunnend haar?
Dergelijke ongemakken aan de huid en het haar kunnen frustrerend zijn. Als je daar hinder door ondervindt, is het een goed idee om eens een afspraak te maken met een dermatoloog. Die kan kijken wat de gepaste producten zijn die de huid gehydrateerd kunnen houden.
Je kan echter zelf ook al heel wat doen om je huid en haar gezond te houden. Zo blijft dagelijks je huid hydrateren en beschermen tegen de zon ook cruciaal tijdens de overgang.
Er zijn nogal wat cosmeticamerken die aangepaste huidverzorging hebben voor vrouwen in de menopauze. Daarin zitten ingrediënten die de huid extra hydrateren en voeden en wat stevigheid bieden. Houd steeds in het achterhoofd dat goede producten niet per se erg duur hoeven te zijn.
Verder kan het ook geen kwaad om eens een vitaminekuur te volgen met vitamines die goed zijn voor huid, haar en nagels. Denk maar aan vitamines A, B2, B3 en C en de mineralen zink en jodium. Het mineraal selenium houdt specifiek de haren sterk en bevordert de haargroei.
Deze vitamines en mineralen zitten echter ook in gezonde voeding. Gezond eten blijft immers ook cruciaal, want je huid is vaak de barometer van je lichamelijke gezondheid! Er een gezonde levensstijl in het algemeen op nahouden zal ook je huid en haar ten goede komen. Volgende tips kunnen daarbij helpen:
- eet natuurlijk, gezond en gevarieerd,
- zorg voor voldoende vochtinname,
- wees voorzichtig met zeep,
- beweeg voldoende,
- stop met roken
- en matig je alcoholgebruik.
Ondervind je nog andere ongemakken zoals opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid die gepaard gaan met de overgang? Dan is Sérélys een doeltreffende, veilige en natuurlijke oplossing!