Voel je je vaak vermoeid tijdens de overgang? Dat is erg vervelend, want je bent futloos, voelt je prikkelbaar, wil niets doen en hebt moeite om je te concentreren. Maar hoe komt dat nu? En wat kan je doen om opnieuw meer energie te krijgen? In dit artikel lees je er alles over.
Vermoeidheid tijdens de menopauze kan ontstaan door hormonale veranderingen in het lichaam, een verstoorde nachtrust en een stresserende levensstijl. Gezonde voeding, een goede slaaphygiëne, extra rust en voldoende beweging helpt om meer energie te hebben. |
Waarom heb ik last van vermoeidheid tijdens de overgang?
Verschillende factoren spelen een rol bij vermoeidheid in de overgang. Slecht slapen kan een oorzaak zijn, maar ook hormonale veranderingen en een stressvol leven hebben een invloed.
Hormonale veranderingen in het lichaam
Tijdens de overgang is jouw lichaam een rollercoaster van hormonen. De productie van oestrogeen en progesteron daalt, waardoor het evenwicht in je lichaam verstoort raakt. Oestrogeen is namelijk verantwoordelijk voor de energievoorziening op celniveau. En doordat je lichaam tijdens de menopauze minder oestrogeen aanmaakt, heb je minder energie en voel je je een pak sneller moe.
Verstoorde nachtrust door opvliegers en nachtelijk zweten
Door de hormonale veranderingen tijdens de menopauze kan je last krijgen van opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. Dat kan gepaard gaan met slaapproblemen zoals moeite hebben om in slaap te raken, onvoldoende diep slapen en vaker wakker worden. Niet vreemd dus dat je ’s ochtends vermoeid ontwaakt.
Een verstoorde nachtrust heeft een impact op jouw stemming en brengt naast vermoeidheid mogelijk ook angstgevoelens, hartkloppingen, depressie en prikkelbaarheid met zich mee.
Een stresserende levensstijl
Zelf met een goeie nachtrust kan je nog steeds vermoeidheid ervaren tijdens de overgang. De veranderingen die je doormaakt, vergen immers veel van je lichaam. Als je daarnaast ook nog een stresserend leven hebt en gewoon jouw werk, gezin, hobby’s en sociale activiteiten op dezelfde manier als voorheen probeert te combineren, kan dat extra stress veroorzaken, en dat kan leiden tot een bijnieruitputting en extra vermoeidheid als je niet tijdig rust en jouw stress vermindert.
Wat kan ik doen om minder vermoeid te zijn? 5 tips voor meer energie!
Last van een slaaptekort of voel je je regelmatig moe tijdens de overgang? Dat is heel normaal, maar leuk is anders en het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden als je het onbehandeld laat. Gelukkig zijn er allerlei stappen die je kan nemen om je minder vermoeid te voelen!
1. Eet en drink gezond
Meer energie begint bij een gezond voedingspatroon. Door gezond te eten en drinken, krijgt jouw lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Enkele tips:
- Kies voor een gevarieerd menu met verse ingrediënten. Vooral producten als noten, fruit, peulvruchten, groene bladgroenten, vette vis en eiwitrijke producten zijn goed.
- Eet doorheen de dag liefst meerdere kleine en gemakkelijk verteerbare maaltijden. Daardoor verspreid je jouw energie over de hele dag en voel je je een pak beter.
- Eet ’s avonds geen al te grote maaltijd en wacht minstens twee uur voor je gaat slapen.
- Voorkom vermoeidheid door dorst en uitdroging en drink iedere dag twee liter water.
- Beperk de hoeveelheid dranken met alcohol of cafeïne (zoals koffie, thee en cola).
2. Vermijd stress en creëer rust
Vermijd stress en neem voldoende ontspanning en tijd voor jezelf. Ook bepaalde technieken zoals meditatie, diepe ademhaling en lezen kunnen rust in je leven brengen. Zo krijgt jouw lichaam meer energie en de kans om gewend te raken aan de veranderingen die je doormaakt.
3. Zorg voor een goede slaaphygiëne
Voor wie ’s nachts wakker wordt door opvliegers of nachtelijke warmteopwellingen, kan een goede slaaphygiëne verlichting bieden. Volgende tips helpen een goede slaap bevorderen:
- Zorg voor een frissere temperatuur in jouw slaapkamer en tijdens het slapen. Een ventilator, open raam, dunner dekbed of luchtige nachtkledij kunnen hierbij helpen.
- Ga op een vast tijdstip naar bed en sta bij voorkeur ook op een vast tijdstip op.
- Creëer een rustige en gezellige sfeer in je slaapkamer door alles goed op te ruimen. Een rustige ruimte geeft rust in je hoofd.
- Vermijd stress vlak voor het slapengaan: ruzies, werkstress, ...
- Kies voor beddengoed en pyjama’s van natuurlijke materialen zoals katoen.
- Vermijd blauw licht net voor het slapengaan (je gsm, iPad, …). Blauw licht verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, nodig voor een goede nachtrust.
4. Beweeg regelmatig
Beweeg minstens 30 minuten per dag, want daardoor maakt je lichaam serotonine aan, een stof waar je gelukkig van wordt en meer energie van krijgt. Een ideaal middeltje tegen de vermoeidheid! Lage impactsporten, zoals joggen, fietsen, yoga of zwemmen, zijn hierbij een goede keuze.
5. Sérélys, een doeltreffende partner tijdens de overgang
Heb je ondanks deze aanbevelingen nog steeds last van opvliegers, vermoeidheid en prikkelbaarheid? Dan is Sérélys, een natuurlijk voedingssupplement zonder hormonaal werkingsmechanisme, een veilige en doeltreffende oplossing. Door het niet-hormonale werkingsmechanisme, mag Sérélys ook gebruikt worden door vrouwen die (borst)kanker hebben (gehad) of door vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker.