Een opgezette buik in de overgang: komt dat voor?
De menopauze kan best een grote impact hebben op het leven van een vrouw. Tijdens de perimenopauze, de fase voor de effectieve menopauze, kunnen vrouwen immers allerlei ongemakken ondervinden. Vaak voorkomende ongemakken zijn bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijk zweten en prikkelbaarheid. Maar er zijn nog andere ongemakken waar vrouwen tijdens de overgang last van kunnen hebben. Een daarvan is een opgezette buik en gewichtstoename. Beide kunnen te maken hebben met de hormonale veranderingen die een vrouw doormaakt.
Wat is de oorzaak van een opgezette buik tijdens de overgang?
‘Ik heb een dikke buik alsof ik zwanger ben,’ schoot misschien al wel eens door het hoofd van vrouwen die last hebben van een opgeblazen buik tijdens de overgang. Zo’n dikke buik en maag kunnen gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en misselijkheid. Dat kan best vervelend zijn. Vaak heeft een opgeblazen buik te maken met de hormonenbalans die in de war is. Een dergelijk ongemak is immers een van de mogelijke gevolgen van de verminderde oestrogeen- en progesteronproductie tijdens de overgang.
Met de oestrogeenproductie die afneemt gaat ook een verminderde galproductie gepaard. Die verminderde galproductie zorgt ervoor dat de spijsvertering trager werkt. Bovendien kan het zijn dat je meer vocht ophoudt, wat ook een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.
Hoe komt het dat het gewicht toeneemt in de overgang?
Naast een opgezette buik tijdens de overgang, komen heel wat vrouwen ook een aantal kilo’s aan. De belangrijkste reden daarvoor is dat ons metabolisme vertraagt wanneer we ouder worden. Dat geldt overigens ook voor mannen. Dat betekent dat ons lichaam minder calorieën verbrandt, ook al zijn we even actief als voorheen. Daarnaast neemt ook het spierweefsel af. Wie minder spieren heeft, verbruikt bovendien ook minder calorieën.
Het kan ook zijn dat je door de veranderende hormonenbalans meer trek krijgt en minder snel verzadigd bent. Die voortdurende tweestrijd tussen minder willen eten en toch zin hebben in eten, is psychisch lastig en kan stress veroorzaken. Wanneer je stress hebt, maak je meer van het stresshormoon cortisol aan, waardoor je bloedsuikerspiegel in de war raakt en je ook meer zin hebt in zoetigheid. Dat kan ook voor een gewichtstoename zorgen.
Bovendien is het ook mogelijk dat je door een ongemak als nachtelijk zweten slecht slaapt. Ook slaaptekort heeft een invloed op het gewicht, omdat het verzadigingshormoon leptine in het bloed daalt. Door slaaptekort kan je dus overdag meer trek hebben en kan je gewicht ook toenemen.
Waarom neemt het buikvet bij vrouwen in de overgang toe?
De extra kilo’s nestelen zich bij vrouwen vaak rond de buik. Dat heeft opnieuw te maken met de verminderde oestrogeenproductie. Het lichaam wil het verlies compenseren door wat oestrogeen op te slaan. Dat gebeurt in het buikvet, waardoor de taille verdwijnt tijdens de overgang en vrouwen meer kans hebben op het krijgen van een buikje. Veel vrouwen willen natuurlijk niets liever dan het overtollige buikvet van in de overgang wegkrijgen.
Hoe krijg je tijdens de overgang het overtollige buikvet weg?
Veel vrouwen gaan dan ook op dieet tijdens de overgang in de hoop dat ze afvallen. Dat blijkt vaak niet zo eenvoudig. Net zoals voor de menopauze hebben crashdiëten geen blijvend resultaat en zorgen ze vaak voor stress en zelfs voor gewichtstoename. Veel belangrijker is het om er een gezonde levensstijl op na te houden. Kies voor gezonde voeding, ga regelmatig bewegen en slaap voldoende. Die zaken zijn cruciaal om je goed te voelen en ook je gewicht op peil te houden.
Wanneer je slecht slaapt omdat je last hebt van ongemakken als opvliegers en nachtelijk zweten, kan een natuurlijke oplossing met een niet-hormonaal werkingsmechanisme helpen.