Wat is ORS en wanneer gebruik je het?
In geval van diarree en braken is het aan te raden om ORS in te nemen. Dit preparaat helpt om de natuurlijke vocht- en zoutbalans te herstellen. Waarom dat belangrijk is en hoe ORS daarbij helpt, lees je in dit artikel.
Diarree en braken? Denk aan O.R.S.!
Diarree en braken zijn vaak gelinkt aan een maag-darminfectie. Bij zo’n maag-darminfectie verliest je lichaam meestal heel veel vocht en hierbij ook belangrijke voedingsstoffen. Door een gebrek aan eetlust of voortdurend teruggeven van alles wat je zou willen eten of drinken, neemt jouw lichaam die verloren voedingsstoffen ook niet meteen weer op. Bij diarree en braken is er dan ook altijd een verhoogd risico op uitdroging. Dat risico is overigens nog groter bij kinderen jonger dan 2 jaar en bij personen ouder dan 70 jaar. Voor hen raadpleeg je best meteen een arts.
Vermijd uitdrogingsverschijnselen!
In geval van diarree wordt standaard aangeraden om veel water te drinken om uitdroging en eventuele uitdrogingsverschijnselen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid of droge ogen te vermijden. Wanneer je echter hevige diarree hebt of heel veel moet braken, blijkt gewoon water drinken onvoldoende om uitdroging tegen te gaan. Daarom wordt in dat geval het drinken van water aangelengd met een O.R.S.-preparaat aangeraden. Wanneer de natuurlijke vocht- en zoutbalans verstoord is, helpt O.R.S. immers om die te herstellen. Wat O.R.S. is en de betekenis ervan wordt verder in dit artikel toegelicht.
Volgende thema’s komen aan bod:
Wat is O.R.S.?
De afkorting O.R.S. staat voor ‘oral rehydratation salts’, of oraal rehydratatiemiddel. O.R.S. is een samenstelling van zouten en glucose (druivensuiker) dat aangeraden wordt in te nemen bij waterdunne diarree en braken. Zo’n zout-en glucoseoplossing is nodig omdat de darmen suikers en zouten nodig hebben om het vocht in het lichaam te kunnen opnemen.
Hoe neem je O.R.S. in?
O.R.S. bestaat meestal uit een zakje poeder die je moet oplossen in voldoende water. De dosis dient steeds aangepast te worden op basis van het lichaamsgewicht en de leeftijd. Raadpleeg steeds de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering.
Veel drinken bij diarree en bij braken is vaak niet evident. Het is bijvoorbeeld bij een maag-darminfectie vaak moeilijk om plots heel veel te drinken. Drink dan de hele tijd door kleine slokjes. Hoe meer O.R.S. je binnen hebt, hoe beter.
O.R.S.-preparaten smaken vaak nogal zout. Dat kan op zich al braakneigingen veroorzaken. O.R.S.-preparaten aangelengd met zinksulfaat neutraliseren deze zoute smaak. Dat is dus zeker iets om op te letten bij aankoop of om aan de arts of apotheker te vragen.
Hoelang mag je O.R.S. gebruiken?
O.R.S.-preparaten moeten steeds gebruikt worden onder medisch toezicht. In principe mag je O.R.S. gebruiken zolang de diarree of het braken duurt. Het is aangeraden om een arts te raadplegen, zeker wanneer je na een dag nog steeds blijft braken. Bij waterdunne diarree is het aangeraden om een arts te raadplegen als de diarree langer dan drie dagen aanhoudt. Bij baby’s en kleine kinderen onder de twee jaar of bij personen ouder dan 70 jaar raadpleeg je best een arts wanneer de diarree langer dan een dag blijft duren.
Naast het innemen van O.R.S. blijft het overigens erg belangrijk om ook zuiver water te blijven drinken. Drink regelmatig een slokje water of wat thee en dat de hele dag door. Zo blijf je voldoende gehydrateerd.
Is O.R.S. veilig?
O.R.S. is geen geneesmiddel, maar dieetvoeding voor medisch gebruik. De zouten en de glucose die in O.R.S. zitten, nemen we normaal gezien dagelijks in via onze voeding. Door O.R.S. in te nemen tijdens een maag-darminfectie help je je lichaam een handje om niet te verzwakken of uit te drogen. O.R.S. wordt snel geabsorbeerd door het lichaam en het herstelt de zout- en vochtbalans in geval van diarree en braken.
Indien de hoeveelheden O.R.S. die vermeld zijn op de bijsluiter correct worden gerespecteerd, is er weinig kans op bijwerkingen door O.R.S.. Er zijn echter wel mensen die extra moeten opletten wanneer ze O.R.S. innemen:
- Diabetespatiënten moeten letten op de hoeveelheid glucose die in O.R.S. te vinden is.
- Mensen met nierinsufficiëntie houden het best in de gaten hoeveel extra zouten ze binnenkrijgen via de O.R.S..
- Wie een natriumarm dieet volgt, moet zich bewust zijn van de hoeveelheid natrium die de O.R.S. bevat.
In bovenstaande gevallen overleg je het best met je arts of apotheker of je O.R.S. mag gebruiken.
Kan O.R.S. ook bij kinderen?
O.R.S. is ook veilig voor je kind. Wanneer je kind te kampen heeft met diarree of braken, kan je een O.R.S.-preparaat toedienen. Het is namelijk erg belangrijk dat de zout- en vochtbalans van je kind op peil blijven. Zeker baby’s en kinderen onder de twee jaar kunnen al binnen een dag uitdrogen.
Vraag steeds raad aan je arts of apotheker en lees altijd goed de bijsluiter na hoeveel O.R.S. je aan je kind mag toedienen. Vaak wordt de hoeveelheid bepaald per kilo die het kind weegt. Zo mag je van Protectis O.R.S. bij kindjes onder de 2 jaar de eerste 4 tot 8u maximaal 50 ml O.R.S.-oplossing per kilogram lichaamsgewicht toedienen.
Voor zieke kinderen is het niet evident om O.R.S. in te nemen. Het is dus belangrijk om je kind daarbij wat te helpen. Stel je uitdrogingsverschijnselen bij je kind vast? Raadpleeg dan zeker een arts en dien alvast O.R.S. toe.