Wat is roos?

Roos is niet altijd een chronische huidaandoening. Het kan ook een tijdelijk probleem zijn, dat optreedt wanneer het lichaam hormonale veranderingen ondergaat, zoals in de puberteit of tijdens de zwangerschap. Omdat de hoofdhuid meestal bedekt is met haar, kunnen we de precieze toestand van onze huid niet zien.

Roos treft 50% van de bevolking en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Eén op de twee personen wordt eens in zijn leven geconfronteerd met roos. Roos gaat vaak gepaard met symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en roodheid van de hoofdhuid.

  • Roos komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
    Eén van de redenen daarvoor is dat mannen om hormonale redenen meer talg produceren.

  • Roos kan veroorzaakt worden door een gistachtige schimmel: Malassezia furfur. Deze komt van nature voor in de microflora van de buitenlaag van de hoofdhuid in een concentratie van tot 46 % – bij iedereen.

  • De overmatige groei van de schimmel leidt tot roos, jeuk en roodheid van de hoofdhuid. Dit kan in ernstige gevallen aanleiding geven tot seborroïsche dermatitis.

Schilfers: een wijdverspreid probleem

Van schilfers hebben heel veel mensen wel eens last. Een milde vorm van roos is dan ook ongevaarlijk. Toch zijn er mensen die heel wat hinder en stress ondervinden wanneer de schilfers hardnekkig voorkomen. In wat volgt lees je meer over schilfers en de oorzaken ervan.

Schilfers komen op elke gezonde hoofdhuid voor omdat ze het resultaat zijn van de huid die zich telkens vernieuwt.

Schilfers: het resultaat van een natuurlijk proces

Droge schilfers zijn meestal onschuldig en komen op elke gezonde hoofdhuid voor. Ze zijn het resultaat van het continue vernieuwingsproces van onze huid. Omdat onze huid zich voortdurend vernieuwt, komen de oude en dode huidcellen aan het huidoppervlak te liggen. Ze drogen daar op en vallen van de huid af. De hoofdhuid scheidt ook talg af, waardoor de schilfers aan elkaar kunnen kleven en klonters kunnen vormen. 

Wanneer roos of schilfers in beperkte mate voorkomen, is dat ongevaarlijk en ondervindt men weinig hinder. Toch is de vraag ‘hoe kom je van de schilfers af’ niet onbelangrijk.

Bij droge hoofdhuid met schilfers ligt de oplossing soms gewoonweg al in het goed uitspoelen van het haar na het wassen. Er kan ook sprake zijn van een allergie, maar daarvoor zijn verdere testen noodzakelijk. Eventueel kan een shampoo tegen schilfers en jeuk gebruikt worden, maar bij de keuze daarvan is enige voorzichtigheid belangrijk. Vraag dus steeds raad aan uw arts of apotheker.

Wanneer treedt roos op?

De groei van de schimmel Malassezia furfur wordt door diverse factoren beïnvloed.

Hoewel het bij roos in eerste instantie om een natuurlijk proces gaat, kan roos best vervelend worden. Ongeveer 50% van de volwassenen heeft immers sinds de puberteit door schilfers last van een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Bovendien maken experten ook een onderscheid tussen droge schilfers (seborrhoe sicca), ook wel ‘witte sneeuw’ genoemd. Die droge schilfers zijn gemakkelijk van de hoofdhuid te verwijderen. De andere vorm, de vette schilfers (seborrhoe oleosa) komt vaker voor wanneer er meer talgproductie is. De vette schilfers zijn kleveriger, dikker en groter en dus moeilijker te verwijderen.

Er zijn ook bepaalde factoren die de hoeveelheid schilfers beïnvloeden. Zo komt roos meer voor in de winter omdat mensen zich in verwarmde ruimtes bevinden en meer mutsen of hoeden dragen. Daarnaast kan roos ook erger worden door het gebruik van bepaalde shampoos tegen vet haar of andere haarverzorgingsmiddelen. Maar ook hormoonschommelingen, stress en bepaalde diëten kunnen de hoeveelheid schilfers beïnvloeden.

Wie last heeft van roos, kan daar heel wat stress en schaamte door ondervinden.

De zichtbaarheid van schilfers kunnen ook voor psychische ongemakken zorgen zoals schaamte en schrik om als onhygiënisch bestempeld te worden.

Roos komt beduidend vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De hormoonproductie bij mannen zorgt ervoor dat ze meer talg produceren en dus een vettigere hoofdhuid dan vrouwen hebben.

Hoofdoorzaken van roos

De huid maakt constant nieuwe huidcellen aan en stoot oude cellen af om gezond te blijven. Roos ontstaat wanneer deze huidvernieuwingscyclus versnelt. Een schilferende en jeukende hoofdhuid kan het gevolg zijn van:

 

Een droge huid valt onder de oorzaken van roos.

Droge huid

Roos komt vaker voor bij koud weer, waardoor de huid uitdroogt.

De schimmel Malassezia furfur is de belangrijkste veroorzaker van roos.

Malassezia furfur

Malassezia furfur is de meest voorkomende oorzaak van roos. Het is een schimmel die van nature voorkomt op de buitenste huidlaag en die problemen veroorzaakt als hij overmatig groeit.

Roos duikt meer op in de winter dan in de zomer en is dus seizoensgebonden.

Seizoensgebondenheid

De huid kan aangetast worden door uiteenlopende externe factoren, zoals luchtvervuiling of een lage vochtigheid.

Stress en spanning kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van roos.

Spanning

Ook inwendige factoren zoals hormonale veranderingen of stress kunnen een rol spelen.

Ook een bepaalde ziekte zoals bijvoorbeeld zinktekort kan roos veroorzaken.

Bepaalde aandoeningen

Door bepaalde aandoeningen of een tekort aan voedingsmiddelen (bijv. zinktekort) kan de groei van schimmels vrij spel krijgen.

Wie te veel haarstylingproducten gebruikt, loopt een groter risico op roos.

Haarstylingproducten

Roos kan ook veroorzaakt worden door overmatig gebruik van haarstylingproducten of het continue gebruik van hoofdbedekking.

Malassezia furfur, een boosdoener bij roos

De Malassezia furfur voedt zich met talg, waardoor die schimmel dus het liefst verblijft op plaatsen waar veel talg wordt geproduceerd zoals de hoofdhuid en het gezicht.

We leven allemaal met Malassezia furfur op ons lichaam, maar wanneer je veel talg produceert, kan de schimmel sneller groeien en wordt de kans dat je roos begint te zien groter. Op die manier is dan ook te verklaren waarom een hogere talgproductie vaker gepaard gaat met hevige roos. Ook is daardoor te verklaren waarom mannen meer last hebben van roos dan vrouwen: door hun hormonenhuishouding produceren mannen immers meer talg dan vrouwen.

 

Tips om roos te voorkomen

Stress is een belangrijke aanleiding voor roos. Probeer spanning dan ook te vermijden.

Vermijd stress

Als u last hebt van roos, kan stress de symptomen soms erger maken. Stress verzwakt namelijk de natuurlijke afweer van het lichaam, waardoor roos nog erger kan worden.

Door evenwichtig te eten, kan je roos vermijden.

Evenwichtige voeding

Gezond eten is niet alleen goed voor uw gezondheid maar ook voor uw haar en hoofdhuid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 kunnen uw hoofdhuid gezond helpen te houden.

De hoofdhuid inmasseren met een anti-roosshampoo helpt om de schilfers van de hoofdhuid los te maken.

Massage

Uw hoofdhuid lichtjes masseren met een medische antiroosshampoo als u uw haar wast, helpt eventuele huidschilfers los te maken en zorgt ervoor dat de hoofdhuid volledig bedekt is.

Vraag raad aan je apotheker over welke shampoos tegen roos je het best kan gebruiken.

Zorg voor je haar

Gebruik producten die geïndiceerd zijn als onderhoudsbehandeling. Vraag steeds raad aan je apotheker.

Door je borstels schoon te maken, verwijder je ook resten van stylingproducten die een veroorzaker van roos zijn.

Maak borstels schoon

Maak uw borstel altijd schoon.
Verwijder dood haar en resten van stylingproducten.

Door de opstapeling van stylingproducten en olie op de hoofdhuid, kan de hoofdhuid geïrriteerd geraken.

Gebruik stylingproducten met mate

Overmatig gebruik van stylingproducten zoals gel en haarspray kunnen leiden tot de opstapeling van olie op uw hoofdhuid en haar. Daardoor kan de hoofdhuid geïrriteerd geraken en kan roos ontstaan. Probeer deze producten niet te veel te gebruiken en zorg er altijd voor dat u stylingproducten grondig uitwast.

Zorg goed voor je hoofdhuid. Op die manier kan je roos vermijden.

Tips om voor je hoofdhuid te zorgen

  • Draag een hoed als u in direct zonlicht komt om uw hoofdhuid te beschermen tegen uv-stralen.

  • Vermijd chemische behandelingen zoals haarkleuringen en permanente stylingmiddelen.

  • Gebruik geen heet maar lauw water als u uw haar wast.

  • Borstel uw haar regelmatig om dode huidcellen te verwijderen.

Kies met Nizoral® voor een doeltreffende behandeling

Nizoral® behandelt de schimmel Malassezia Furfur die roos veroorzaakt. Het bevat ketoconazol als werkzame bestanddeel dat fungicide eigenschappen heeft die de Malassezia furfur doden. Nizoral® werkt in op de schimmel en verlicht zo jeuk en schilfering. Nizoral® is een doeltreffende shampoo en geregistreerd als geneesmiddel waardoor het uitsluitend te verkrijgen is in de apotheek.

Nizoral® pakt de schimmel Malassezia Furfur aan die roos veroorzaakt

en bestrijdt daarmee niet enkel de symptomen ervan.

Wanneer de schimmel Malassezia furfur begint te woekeren, kan de patiënt seborroïsch eczeem ontwikkelen.

Seborroïsch eczeem

Wanneer de groei van de Malassezia furfur uit zijn voegen barst, kan de patiënt seborroïsche dermatitis, ook wel seborroïsch eczeem genoemd, ontwikkelen. Symptomen daarvan zijn hevige roos, jeuk, grote klonters dode hoofdhuidcellen, roodheid van de huid en zelfs ontsteking van de huid.