Er is de voorbije jaren al heel wat onderzoek verricht naar vitamine D en de werking en invloed ervan op verschillende processen in ons lichaam. Naast fysieke processen wordt er ook al meer en meer onderzoek gedaan naar het eventuele verband tussen een vitamine D-tekort en depressie.
Tot op vandaag is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat er een link zou zijn tussen depressieve klachten en een vitamine D-tekort. Daarvoor is er dus meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Recent onderzoek legde nog de focus op de link tussen een vitamine D-tekort en depressie bij ouderen. Een heel hoge dosis vitamine D zou de depressieve klachten lichtjes verminderen. Maar de hoeveelheid die moet worden genomen, is niet in verhouding met wat het oplevert.
Welke symptomen van een vitamine D-tekort zijn wetenschappelijk bewezen?
Momenteel is het wetenschappelijk bewezen dat een vitamine D belangrijk is voor onze botten. De vitamine zorgt er immers voor dat calcium beter wordt opgenomen in onze botten. Daarnaast ondersteunt vitamine D ook de werking van ons immuunsysteem, dat belangrijk is om ons te beschermen tegen virussen en bacteriën. Voldoende vitamine D innemen is dus wel degelijk van cruciaal belang voor een goede werking van ons lichaam.
Daarnaast worden door een aantal onderzoeken ook andere klachten in verband gebracht met een vitamine D-tekort. Dat zijn klachten die ook vaak in een adem worden genoemd met tekorten aan andere vitamines. Zo worden een vitamine D-tekort en vermoeidheid bijvoorbeeld vaak aan elkaar gelinkt. Ook werd de correlatie van een vitamine D-tekort en symptomen aan de ogen onderzocht, en de link tussen een vitamine D-tekort en hoofdpijn angstaanvallen onderzocht.
Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat al deze klachten rechtstreeks gekoppeld kunnen worden aan een vitamine D-tekort.
Is er een verband tussen een vitamine D-tekort en depressie?
Toch loopt het wetenschappelijk onderzoek naar vitamine D verder. Naast onderzoek naar de fysieke gevolgen van een vitamine D-tekort en hoe gevaarlijk dat is, wordt ook de link tussen een vitamine D-tekort en psychische klachten onderzocht. In dat verband worden een aantal zaken onderzocht. Op volgende gebieden doet men onderzoek 1 naar de link tussen een vitamine D-tekort en psychische klachten:
- Is een vitamine D-tekort de oorzaak van depressie, of is het net andesom?
Kunnen depressieve klachten leiden tot een vitamine D-tekort? Mensen met psychische klachten komen immers minder buiten, waardoor de kans dat ze via de zon vitamine D aanmaken veel kleiner is. - Ook wordt onderzocht of een vitamine D-tekort in combinatie met een tekort aan calcium een link zou kunnen hebben met depressieve klachten.
- Verder is er al onderzoek gedaan naar het verband tussen een vitamine D-tekort en depressie voornamelijk bij vrouwen. De resultaten uit verschillende onderzoeken bleken tegenstrijdig. Een van de hypotheses is dat vrouwen die dagelijks voldoende vitamine D aanmaken of innemen, minder last zouden hebben van depressieve klachten dan vrouwen met een vitamine D-tekort. Er is echter onvoldoende bewijs om deze hypothese te staven.
- Ook naar de link tussen vitamine D en depressie bij mannen is nog onvoldoende onderzoek gedaan.
- Er zou ook een link kunnen zijn tussen een vitamine D-tekort en depressie bij ouderen. Depressie komt bij oudere mensen meer en meer voor. Uit een recent onderzoek 2 blijkt dat er een lichte vermindering van de klachten is wanneer men dan meer vitamine D gaat innemen. De dosis die men dan inneemt moet echter wel hoog zijn (50 000 IE / week). De verhouding tussen de enorm hoge dosis vitamine D die moet worden genomen en de lichte daling van de klachten is echter niet te verantwoorden. Uit andere onderzoeken blijkt echter dat er onvoldoende bewijs is dat vitamine D een positief effect heeft op depressie bij ouderen.
Er kunnen dus absoluut geen conclusies getrokken worden uit de hypothese of een vitamine D-tekort en depressie en bij uitbreiding andere psychische klachten aan elkaar gelinkt zijn. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig.
Toch is het voor een goede gezondheid cruciaal om je vitamine D-waarden op peil te houden. Ga dus voldoende naar buiten, maar neem zeker ook tussen oktober en maart een supplement vitamine D in. De natuurlijke aanmaak van vitamine D via de zon is in die periode immers niet mogelijk. Zo voorkom je een vitamine D-tekort met de mogelijke negatieve gevolgen die daarbij horen.
Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.
Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.