De functie van de huid

De huid bestaat uit drie verschillende lagen. Deze drie huidlagen spelen op elkaar in en vormen samen een complex orgaan met allerlei verschillende functies. Zo beschermt onze huid ons tegen schadelijke externe invloeden zoals straling, vervuiling en micro-organismen.

De drie verschillende lagen waaruit de huid bestaat zorgen ervoor dat de huid een complex orgaan met verschillende functies is.
  • De epidermis of opperhuid: deze buitenste laag cellen schermt ons letterlijk af van de buitenwereld. Aan de basis van de epidermis worden voortdurend nieuwe huidcellen aangemaakt. Hoe ouder de cellen zijn, hoe meer ze doordringen tot in de hoornlaag die zich aan de oppervlakte van de epidermis bevindt. De epidermis is bovendien nog bedekt met een zuurlaagje dat onze huid beschermt tegen onder meer schadelijke organismen, irritatie en uitdroging.

  • In de dermis of lederhuid vind je collageen- en elastinevezels die onze huid elastisch en stevig houden. Daarnaast bevinden zich daar ook zenuwen, bloedvaten, talg- en zweetklieren en de haarwortels.

  • Daaronder bevindt zich de hypodermis, als het ware de isolatielaag van de huid. De hypodermis dient namelijk vooral voor vet- en vochtopslag.

Naast bescherming heeft de huid nog heel wat andere functies, zoals:

Het behouden van een evenwichtige vochtbalans is een van de functies van de huid.

Vochtbalans

Onze vochtbalans regelen

Onze huid regelt onze lichaamstemperatuur.

Lichaamstemperatuur

Onze lichaamstemperatuur constant houden

Onze huid is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D.

Vitamine D

Het aanmaken van vitamine D

Via transpiratie voert onze huid schadelijke stoffen af.

Transpiratie

Afvalstoffen afvoeren via transpiratie

Onze huid heeft ook een zintuiglijke functie: we kunnen ermee voelen en tasten.

Zintuiglijke functie

De zintuiglijke functie (voelen/tasten)

Hoe ontstaat een allergische huidreactie?

Een belangrijke functie van onze huid is ons beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Soms is het echter zo dat het lichaam te hevig reageert op onschuldige stoffen. Die stoffen noemen we allergenen.

Als gevolg van contact met een bepaald allergeen kan een allergische huidreactie ontstaan.

Een allergische huidreactie ontstaat meestal door direct huidcontact met een bepaald allergeen: we spreken dan van een contactallergie voor een bepaalde stof. Voorbeelden van dergelijke allergenen kunnen bijvoorbeeld een wasmiddel zijn, maar ook op nikkel en latex wordt vaak allergisch gereageerd. Ook gezichtsmaskers of bepaalde cosmetica kunnen een allergische huidreactie uitlokken. Maar ook voedingsmiddelen zoals noten, citrusvruchten, … kunnen bij bepaalde mensen een allergische huidreactie veroorzaken. Dit zijn echter slechts enkele voorbeelden. De stoffen waarop iemand allergisch kan reageren zijn erg uiteenlopend.

Bepaalde allergenen binden zich aan huidcellen die op hun beurt het immuunsysteem activeren. Het is mogelijk dat iemand al verschillende keren in contact gekomen is met een bepaalde stof vooraleer er een allergische reactie ontstaat. Andere uitlokkende factoren voor een allergische huidreactie zijn:

  • voedselallergieën of insectenbeten
  • geneesmiddelen zoals antibiotica, ontstekingsremmers of bepaalde pijnstillers.
  • de zon waarbij de allergische huidreactie  zich uit onder de vorm van zonneallergie.

 

Hoe behandel je een huidallergie ?

Via plakproeven op de huid kan een arts achterhalen voor welke stof je allergisch bent.

De stof

De stof

In eerste instantie is het belangrijk om te achterhalen welke stof de allergische huidreactie bij jou veroorzaakt. Via plakproeven zal een arts trachten te achterhalen op welke allergenen je allergisch reageert.

De behandeling van een allergische huidreactie is meestal symptomatisch.

De behandeling

De behandeling

Vervolgens kan een arts voor de allergische huidreactie een behandeling bepalen. Die behandeling heeft vooral als doel om de symptomen van de huidallergie te doen verminderen. Een arts kan dan bijvoorbeeld een zalf of crème op basis van hydrocortisone voorschrijven.

Met Cremicort 1% kan je een allergische huidreactie symptomatisch behandelen.

Cremicort

Cremicort

Een crème op basis van de werkzame stof hydrocortisone, zoals Cremicort, is zonder voorschrift bij de apotheek verkrijgbaar. Cremicort verzacht jeuk en heeft eveneens een ontstekingsremmende werking. Cremicort kan je gebruiken voor uiteenlopende vormen van huidaandoeningen, zoals atopisch eczeem, contactallergie of neurodermatitis.